Kerst Kind Lezen

De leukste prentenboeken en voorleesboeken voor kerst

kerstboeken kinderboeken kerst

Kerst is de perfecte periode om lekker binnen boeken te lezen en er zijn ook waanzinnig veel leuke kerstboeken. Bekijk de leukste kinderboeken voor kerst. 

Leuke kerstboeken voor dreumesen en peuters

Ole Langbaard – Daniela Drescher | Een superleuk en stevig kartonboekje over Ole Langbaard en een dag uit zijn leven tijdens de winter. Het verhaal is qua lengte perfect voor de spanningsboog van jonge kinderen en op rijm, dus dat leest ook leuk voor.

Kerst bij muis – Pauline Baartmans | Een schattig voorleesboek op rijm over Muis die kerst gaat vieren met haar vriendjes. Het zijn allemaal korte verhaaltjes van een hoofdstuk lang, maar het boekje kan ook prima in een keer gelezen worden.

Pip en Posy en de kerstboom – Axel Scheffler | Een kerstboekje van Pip en Posy over Kerstmis vieren, maar ook over eerlijk zijn en lief zijn voor elkaar. Daarnaast nodigt het boek uit om na het lezen lekker te gaan knutselen.

Mol viert kerst – Marieke van Hooff en Henk van der Gugten | In de voorbereidingen voor een kerstviering met vrienden gaat alles mis bij Mol thuis, als zijn vrienden aankomen schaamt hij zich. Maar dan wordt precies duidelijk waar kerst om draait.

 

Voorleesboeken voor kerst

Olaf’s Frozen Avontuur – Disney | De echte Frozen-fans kennen dit verhaal al van de short movie die Disney heeft gemaakt over de zoektocht van Olaf naar kersttradities, te vinden ook op Disney+. Het is een fijn verhaal om voor te lezen en laat zien hoe belangrijk de saamhorigheid van kerst is.

Kerstmis in de stal – Astrid Lindgren met illustraties van Lars Klinting | Het klassieke kerstverhaal, maar dan simpel verteld, waardoor het ook fijn te lezen is voor niet-gelovigen. De illustraties maken het gewoon een mooi geschiedenisverhaal.

Iets wat sneeuw heet – Yuval Zommer | Poolvos en poolhaas gaan op avontuur op te ontdekken wat sneeuw eigenlijk is. Ze reizen net zo lang totdat ze het gevonden hebben en als zij uiteindelijk terug gaan, gaat iets wat sneeuw heet met hen en hun vrienden mee.

Eefjes eenhoorn – Anna Currey | Eefje beleeft een sprookjesachtige kerst als zij een eenhoorn vindt die samen met haar het kerstfeest ontdekt. Uiteindelijk moet zij haar geliefde eenhoorn laten gaan, maar in plaats daarvoor worden er wel grote kerstwensen vervuld.

De kleine spar – Christopher Corr naar een sprookje van Hans Christian Andersen | Een waanzinnig mooi en kleurrijk boek over een kleine spar met grote ambities, die uiteindelijk ontdekt dat zijn oude leventje lang zo slecht niet was. De prachtige illustraties zorgen ervoor dat het verhaal bijna van de bladzijdes tot leven komt.

Kies een kerstboom – Patricia Toht met illustraties van Jarvis | Een prachtexemplaar om elk jaar opnieuw te lezen bij het uitzoeken en versieren van de kerstboom. Het verhaal op rijm en de rijke illustraties maken het verhaal nog mooier. En het einde is een wonderlijke verrassing.

Mannetje Tak – Julia Donaldson en Axel Scheffler | Van de makers van de Gruffalo en dat maakt dit boek nu al een succes. Mannetje Tak wordt van hot naar her gesleept totdat hij een belangrijke man helpt die hem terug kan brengen naar zijn takkengezin. Favoriet bij ons thuis, wij hebben zelfs het verhaal op dvd.

Het wonderlijke winterboek – vele verschillende schrijvers | Een boek vol met winterse voorleesverhalen van veel verschillende schrijvers, startend met Sinterklaas, maar ook zeker Kerst komt aan bod. Ik vind de kaft prachtig en er zitten zowel geschikte voorleesverhalen voor jonge als grote kinderen in.

De kortste dag – Susan Cooper | Dit boek bestaat uit een prachtig gedicht over het verloop van de kortste dag, geschreven door Susan Cooper en vertaald door Imme Dros. Het gedicht wordt ondersteund door prachtige illustraties van Carson Ellis, waardoor het echt een prachtig bewaarboek is om elk jaar opnieuw rondom de kortste dag te lezen.

Home Alone – Kim Smith | Home Alone is het klassieke verhaal van de welbekende film, maar dan geïllustreerd en als verhaal aangepast op kinderen als prentenboek. Het boek bevat ontzettende leuke en geestige illustraties en is een ontzettend origineel cadeau voor fans van de film, maar ook ontzettend leuk om met een nieuwe generatie te lezen en de plaatjes te kijken. Wij hebben naar aanleiding van dit boek samen met Javian ook de film Home Alone gekeken, omdat hij het verhaal al zo grappig vond, vond hij de film zo mogelijk nog geestiger.

Wij keken Home Alone via Disney+.

 

Bijzondere kinderboeken voor kerst

De twaalf dagen met kerstmis – William Morris met illustraties van Liz Catchpole | Dit boek is niet zomaar een boek, maar eigenlijk een soort kerstkunstwerk. Prachtig om prominent in de kast te zetten tijdens de kerstperiode en af en toe de prachtige illustraties te bekijken. De tekst hoort bij het welbekende Engelstalige kerstliedje.

De Notenkraker – Tsjakovski met illustraties van Jessica Courtney-Tickle | Het verhaal van de Notenkraker, voorzien van prachtige illustraties én de bijpassende muziek van Tsjakovski. Dat maakt het een wonderlijk verhaal om voor te lezen én naar te luisteren. Ik ken de Notenkraker en de muziek nog goed van de tijd dat ik aan ballet deed, dat maakt dit boek voor mij extra speciaal.

De herdertjes lagen bij nachte – Noëlle Smit en Ageeth de Haan | Een boek met een cd met vele bekende kerstliedjes die te vinden zijn in het boek. De liedjes uit het boek zijn ook op Spotify te vinden, dat maakt het extra leuk om de kerstliedjes te zingen.

Bekijk nog meer leuke tips voor Kerst →

Pinterest - kinderboeken kerst

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.