Eten&drinken Recepten

Gezonde ontbijttips voor een goede start

De feestdagen zijn nu dan toch echt voorbij en 2016 is alweer ruim een week geleden begonnen. Misschien heb je jezelf wel voorgenomen om het nieuwe jaar gezond te beginnen, dan komen deze gezonde ontbijttips goed van pas! 

Detox sapje - gezond sapje - wortelsap

Detox wortelsap

Na al de lekkere hapjes en bubbels is het heerlijk om weer even gezond te gaan eten. Een tijd terug schreef ik hier over een detox kuur die ik gevolgd had; een detox is een manier om je lichaam te ontgiften. Je voelt je daardoor snel weer gezond en fit. Persoonlijk zal ik niet snel meer kiezen voor een volledige detox. Maar de dag beginnen met een gezond sapje is zeker een goed idee en je kunt thuis gemakkelijk zelf een detoxsapje maken! Denk er wel aan dat detox sapjes minder geschikt zijn voor kleine kinderen door het gebruik van rauwe groente, maak voor hen bijvoorbeeld een frisse, fruitige smoothie.

Recept: wortelsap met knolselderij en sinaasappel

 • 1 sinaasappel
 • 100 gram knolselderij
 • 200 gram wortel

Stappenplan wortelsap

Gebruik een sapcentrifuge of eventueel een slowjuicer. Schil en snijd de groenten en fruit in stukjes. Doe deze in de sapcentrifuge en klaar is je heerlijke sapje! Gebruik in plaats van de knolselderij eens een stukje gember. De combinatie wortel, sinaasappel en gember is echt een aanrader!

Ontbijtsmoothie pompoen kakifruit

Ontbijtsmoothie

Bij mijn zoon zijn smoothies in de ochtend favoriet! Een voordeel hiervan is dat hij zo op een snelle manier al de juiste vitaminen binnen krijgt! Deze smoothie kun je maken met pompoen of kakifruit. Gebruik wanneer je voor de pompoen kiest eens pompoen uit de diepvries. Super handig doordat je het zo kunt gebruiken en het maakt de smoothie lekker fris!

Recept: ontbijtsmoothie (2 pers)

 • 1 kakifruit of ongeveer 100 gram pompoen
 • 2 el havermout
 • 150 ml amandelmelk
 • snufje kaneel
 • 1 banaan

Stappenplan ontbijtsmoothie

Schil en snijd alles in stukjes. Doe dit samen met de havermout, amandelmelk en kaneel in de blender en shaken maar. Wanneer je hem wat dunner wilt maken voeg je nog wat extra melk toe.

Gezonde Mugcake

Mugcake

Deze combinatie van slechts een paar ingrediënten is zo makkelijk om te maken en geloof me de kinderen zullen gegarandeerd smullen! Je mengt in een grote mok alle ingrediënten, even in de magnetron en 1,5 minuut later staat je gezonde ontbijtcakeje klaar op tafel!

Benodigdheden voor 1 persoon

 • 1 ei
 • 2 el havermout
 • 1 banaan
 • snufje kaneel
 • honing (hoe meer, hoe zoeter)
 • Eventueel krenten, noten, geraspte kokos, cacao nibs, wat jij lekker vindt.

Stappenplan Mugcake

Prak de banaan op een bord en doe dit in de mok. Voeg het ei, kaneel, havermout en honing toe en meng dit tot een beslag. Roer eventueel wat noten er door en zet anderhalf tot twee minuten in de magnetron op 900 watt. Voeg vers fruit toe en klaar is je heerlijke ontbijtje!

Zelfgemaakte granola - healthy ontbijttips

Granola

Ook lekker is om zelf granola te maken! Ten eerste is het vaak veel gezonder dan de standaard pakken in de winkel en wanneer je thuis granola maakt ruikt het zo lekker in huis dat je er het liefst gelijk van wilt gaan eten. Bij mij thuis zijn ze weg van yoghurt met muesli en nu ik de granola zelf maak kiezen ze steeds vaker voor dit ontbijtje in plaats van de standaard boterham.

Voor een grote voorraad granola gebruik ik een half pak havermout en wat ik maar in de kast heb staan. Walnoten, pecannoten, amandelen, zonnebloempitten ga zo maar door. Mix in een grote kom alles met een el olijfolie, kaneel en honing naar smaak. Leg dit op een bakplaat met bakpapier en zet het in de oven op 180 graden voor ongeveer 10 minuten. Hussel alles goed door en bak dan nogmaals 10 minuten op 180 graden.

Ook lekker is het om gedroogd fruit toe te voegen zoals pruimen, abrikozen, cranberries of krenten. Voeg deze wel pas toe als de rest al wat gebakken is zodat het fruit niet te hard wordt.

 

Dit waren een aantal ideeën om het jaar gezond te beginnen. Maak er een mooi jaar van en geniet vooral!

Dit vind je misschien ook leuk

1 reactie

 • Reageren
  9 lekkere pompoenrecepten - Meer Voor Mama's
  oktober 21, 2016

  […] amandelmelk en banaan toevoegt. Het volledige recept voor deze voedzame ontbijtsmoothie vind je op Mamalifestyle.nl (waar je overigens nog meer […]

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.