Kind Lezen

Boekentips voor rouwverwerking bij peuters

peuter rouwverwerking boekentips nijntje oma pluis

Natuurlijk hoop ik dat je deze boeken nooit nodig zult hebben, want het is al naar genoeg om met rouw te maken te krijgen. Maar als jouw peuter met rouw te maken krijgt, dan komen deze boeken vast goed van pas om de rouwverwerking te begeleiden. 

Een peuter in rouw…

Afgelopen mei overleed mijn oma, mijn allerliefste oma. Dat is al verdrietig genoeg om zelf mijn weg in te vinden qua rouw, maar ik kreeg er nog een extra taak bij: de rouwverwerking van mijn peuter. Javian had een ongelofelijk bijzondere band met mijn oma, zijn overoma, en dus kreeg óók hij opeens te maken met rouw… We bestelden een aantal boeken om hem te leren wat dood betekent en wat rouw kan zijn.

peuter rouwverwerking boekentips nijntje oma pluis

Lieve oma pluis

Javian is een grote fan van Nijntje en dus kon het boek van Nijntje over de dood van haar oma pluis niet ontbreken bij onze bestelling. Het boek vertelt over de dood van oma pluis en haar begrafenis in de typische Nijntje-stijl. Zeer begrijpelijk dus voor peuters en met een herkenbare stijl qua tekst en tekeningen.

‘Lieve oma pluis’ kost 6,95.

peuter-rouwverwerking-boeken-tips-kikker-en-het-vogeltje

Kikker en het vogeltje

Ook ‘Kikker en zijn vriendjes’ vindt Javian leuk, dus dit boek over de dood van een vogeltje hebben wij ook besteld. Dit boek gaat over het verschil tussen leven en dood, aan de hand van het verhaal van Kikker die een dood vogeltje vindt. Wat meer symbolisch voor de dood van een bekende, maar wel begrijpelijk genoeg voor een peuter.

‘Kikker en het vogeltje’ kost 14,99.

peuter-rouwverkwerking-boeken-tips-eiland-van-opa

Het eiland van opa

In het boek ‘Het eiland van opa’ moet Sem afscheid nemen van zijn opa wanneer hij achterblijft op een prachtig eiland. Een zeer symbolisch boek over rouw, dus Javian legt bij dit boek nog niet de link met zijn overoma. Maar hij is wel diep onder de indruk van dit mooie boek en denkt wel na over het idee van een eiland.

‘Het eiland van opa’ kost 13,99.

peuter-rouwverwerking-boeken-tips-boom-vol-herinneringen

Een boom vol herinneringen

Het meest bijzondere boek heb ik voor het laatst bewaard… Het heeft een tijdje geduurd voordat ik dit boek kon voorlezen, het deed mij veel omdat het op zo’n prachtige en bijzondere manier over rouw verteld. Vos overlijdt, maar er groeit een prachtige boom uit alle herinneringen aan hem van al zijn bosvriendjes. Inmiddels lees ik dit boek graag voor, juist doordat het zo inspireert.

‘Een boom vol herinneringen’ kost 11,95.

 

Alle boeken worden af en toe nog eens gelezen en toen we recent weer een sterfgeval in de familie hadden, was ik blij dat we deze boeken nu bij de hand hadden om het onderwerp opnieuw met hem te bespreken.

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.