Dagjes uit Uitgaan & reizen

Kom in de Kas 2019: asperges, kersen en rozen

kom in de kas kersen marike

Ieder jaar openen vele kassen hun deuren tijdens het weekend van ‘Kom in de Kas’. Ook wij bezochten dit jaar een aantal kassen in Almere: van groente tot fruit tot kleurige rozen. Kijk je mee naar ons bezoekje aan de kassen in Almere? 

Tijdens ‘Kom in de Kas’ openen niet alleen de kassen hun deuren voor bezoekers, maar zijn er ook vaak vele leuke activiteiten bij de verschillende kassen: uitgebreide uitleg over de planten en verkoop ervan, speurtochten tot zelfs kraampjes met eten en drinken en speeltoestellen voor kinderen.

Op de website van komindekas.nl staat altijd een overzicht van de kassen die meedoen en welke dag zij geopend zijn. Wij gingen op zondag een aantal kassen met de kinderen en mijn ouders bezoeken en keken dus behalve naar de soorten planten ook naar de activiteiten die leuk zouden zijn voor de kinderen. Zo kwamen we uit op Almere, waar er bij Almere Binnenvaart in totaal 11 kassen hun deuren zouden openen. Wij bezochten de kas met asperges, kersen en een kas met rozen.

Terwijl we rondkeken in de kassen konden de kinderen kleurplaten kleuren, springen op een springkussen of lekker een ijsje eten. Bij elke kas viel ook wel iets te kopen. Zo gingen wij naar huis met twee kruidenplantjes voor maar €0,50 per stuk.

kom in de kas asperges kleurplaat kom in de kas frank javian wortels kom in de kas asperges javian foto kom in de kas asperges kist kom in de kas asperges senne

vd Meer Asperges

Wij begonnen onze dag bij de kas met asperges. Deze kas is dit jaar begonnen met het kweken van asperges, dus wij zagen een hoop dunne groene stelen in de kas. Grappig om te zien hoe deze dan een tijd lang gaan groeien om uiteindelijk asperges te worden om te kunnen eten.

Dankzij familie van de teler uit Breda stonden er ook ‘volgroeide’ asperges zodat goed het verschil zichtbaar was tussen de jonge plant en het uiteindelijke product. Ook waren er wortels van de plant te zien in een vaas. In de hal vooraan de kas konden er verschillende hapjes geproefd worden met asperges zoals bijvoorbeeld aspergesoep. Daarnaast stond er een tafel voor de kinderen om een kleurplaat te kleuren en was er verkoop van natuurlijk asperges, maar ook verse kruidenplanten en sla.

kom in de kas kersen senne frank greentom kom in de kas kersen javian kom in de kas kersen marike outfit

Kersenboertje

Daarna vervolgden wij onze weg naar het Kersenboertje. Het seizoen van kersen is natuurlijk nog niet begonnen, maar het is wel erg leuk om de kersen te zien groeien. De periode van de bloesem was net afgelopen, maar op sommige takken zaten nog net een paar bloesemblaadjes op vele andere taken waren de kersen al zichtbaar aan het groeien.

Opvallend in de kas van de kersen waren de hoeveelheid hommels die zorgen voor de bevruchting, even wennen in het begin voor de jongens. Maar daarna ook reuze-interessant. Ook een grappig feitje: de kersenbomen worden bemest met champignonmest, waardoor er bij sommige bomen champignons begonnen te groeien.

En ook even tijd voor een outfitfoto tussen de kersenbomen – meer lezen over de outfit kan hier →

kom in de kas rozen wit roze kom in de kas rozen lange roos kom in de kas rozen senne frank

Stricker rozen

Bij de kas met de rozen hebben we eerst even lekker koffie gedronken en een ijsje gegeten. De jongens konden hier heerlijk spelen bij het springkussen mét glijbaan. Daarna gingen we de kas in en bekeken we de verschillende soorten rozen. Prachtige kleuren, verschillende lengtes en ook hier stond een doos met hommels.

Het was duidelijk te merken dat de kas goed al het zonlicht binnen liet, want het was hier erg warm binnen. Eenmaal buiten voelde het door de wind een stuk koeler aan gelukkig.

 

En zo kwam een einde aan ons bezoek in het kader van ‘Kom in de Kas’. Grote kans dat wij volgend jaar weer een bezoekje aan een kas gaan doen, het is een ideale combinatie van iets leerzaams combineren met iets leuks wat ons betreft.

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.