Kerst

Houten treinbaan onder de kerstboom

witte kerstboom houten treinbaan (1)

De houten treinbaan is al jaren populair bij ons thuis, regelmatig wordt er een grote treinbaan gebouwd. En met de kerstperiode is er sowieso een houten treinbaan onder de kerstboom te vinden bij ons thuis. Lees mijn tips voor welke treinbaansets leuk zijn en hoe jij zelf ook zo’n leuke treinbaan kan bouwen. 

Houten treinbaan bouwen

Een treinbaan onder een kerstboom bouwen is niet moeilijk, alleen een simpel rondje is vaak wel te klein want er moet natuurlijk ook wat ruimte omheen zijn om een beetje mee te kunnen spelen. Wij maken onze houten treinbaan onder de kerstboom door bochten af te wisselen met rechte stukken, zo weten we zeker dat we helemaal om de kerstboom heen kunnen gaan.

Bij een neppe kerstboom is het superleuk om ook daadwerkelijk met deze treinbaan te spelen voor kinderen. Bij een echte kerstboom is zoveel beweging onderaan de boom natuurlijk niet erg handig. Maar dan kan een houten treinbaan onder de kerstboom nog steeds leuk zijn voor de sfeer en met een treintje op batterijen, blijft het een leuk tafereel om naar te kijken.

Mijn tips voor een houten treinbaanset

Wij hebben thuis een mix van houten treinbaandelen van Ikea en Little Dutch. Het leuke aan de treinbanen van Little Dutch is dat er leuke accessoires bij zitten zoals een locomotief en wagonnetjes, maar bijvoorbeeld ook bomen, huizen en dieren.

Als je zelf ook een houten treinbaan wil maken onder de kerstboom, is er een Little Dutch treinbaan XXL starterkit die daar heel geschikt voor is. Hiermee kun je zeker een gesloten treinbaan maken rondom de kerstboom en er ook een klein dorpje omheen bouwen. Ikea verkoopt de Lillabo treinbaan basisset met 50 delen, deze is ook heel erg leuk om treinbanen mee te bouwen, maar heeft geen accessoires erbij. Wij hebben ook de Lillabo locomotief op batterijen thuis, groot succes bij de kinderen die elk aan een zijkant van de boom gaan liggen om het treintje te volgen als deze rondrijdt.

witte kerstboom houten treinbaanroze kerstboom houten treinbaan

Kleine houten treinbaan voor Kerst

Wij hebben ook de kleinere Little Dutch houten treinbaan, maar deze is niet groot genoeg om de grote kerstboom heen te doen, maar kan wel gebruikt voor kleinere boompjes. Wij hebben een keer een klein dorpje gemaakt met een kleine roze kerstboompje en deze treinbaan. Bovenop een lage Ikea Stuva kast is dat ook nog eens een hele leuke plek om te spelen voor kinderen.

Nog meer leuke ideeën zien voor kerst? Klik hier →

Pinterest - houten treinbaan kerstboom wit Pinterest - houten treinbaan kerstboom wit (1)

Dit vind je misschien ook leuk

8 reacties

 • Reageren
  Marlous
  september 13, 2021

  Hi Marike,
  Passen de treinrails van Little Dutch en Ikea ook in elkaar? En passen de wagentjes op beide rails?
  Mijn nichtje heeft de kleine treinbaan van Little Dutch en ik vraag me af of ze die kan uitbreiden met een Ikea-set.
  Alvast bedankt voor je reactie!
  Groet, Marlous

  • Reageren
   Marike
   december 16, 2021

   Hi Marlous, dat kan zeker! Wij hebben alles door elkaar gemixt en alles past op elkaar, ook de wagentjes 🙂

   Groetjes Marike

 • Reageren
  Mandy Snijders
  november 12, 2021

  Hi! Een vraagje, kan het lillabo treintje van ikea ook rijden op de little dutch treinbaan??

  • Reageren
   Marike
   december 16, 2021

   Hi Mandy, dat kan! Wij hebben alles door elkaar gemixt en het het treintje rijdt dus over zowel onze Ikea treinstukken als die van Little Dutch.

   Groetjes Marike

 • Reageren
  Shabti
  november 19, 2021

  Ik lees hier dat jullie de treinbaan van ikea en little dutch combineren, passen de stukken rails goed op elkaar? Wij hebben ook die xl van little dutch en de ikealocomotief en wil er graag nog wat stukken rails bij, maar little dutch verkoopt geen losse rails ?

  • Reageren
   Marike
   december 16, 2021

   Hi Shabti, het past allemaal op elkaar! Dus je kunt prima losse treinstukken van Ikea erbij kopen, dat hebben wij ook gedaan 🙂 Groetjes Marike

 • Reageren
  Jacoline
  december 1, 2021

  Leuk idee! Passen de Little Dutch baan en de Ikea baan ook nog in/aan elkaar, of dat niet?

  • Reageren
   Marike
   december 16, 2021

   Hallo Jacoline, het past aan elkaar! Groetjes Marike

  Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.