Eten&drinken Recepten

Gezond broodbeleg baby: zoet en hartig!

broodbeleg baby

Een baby maakt in het eerste levensjaar veel veranderingen door, bijvoorbeeld van de overgang van melk naar vaste voeding: eerst een broodkorstje en langzaam een volledige boterham met beleg. Gaat jouw baby brood eten? Bekijk deze lijst met ideeën voor gezond broodbeleg voor baby’s!

Baby brood eten?

Een baby kan vanaf zes maanden voorzichtig wennen aan brood. De eerste keer een broodkorst eten is best een spannende stap voor ouders, maar je zult merken dat met iedere broodkorst het vertrouwen groeit tot het moment dat jouw baby een hele boterham eet.

Broodbeleg voor een baby

De eerste maanden kan een baby prima een boterham zonder beleg eten, maar meestal rond de negen of tien maanden zul je merken dat jouw kindje meer kan eten en misschien wel toe is aan broodbeleg. Vanaf ongeveer een jaar kun je de boterham standaard gaan beleggen met ontbijt en lunch.

4x gezond broodbeleg baby’s

Er zijn veel verschillende opvattingen over gezond broodbeleg. Zo komt het consultatiebureau komt vaak met appelstroop of smeerkaas, maar er zijn veel meer en ook gezondere opties te bedenken. Bij deze vier ideeën:

– avocado

Als je het voedingsintroductieschema van Stefan Kleintjes volgt of aan Rapley doet, heeft jouw baby wellicht al een keer avocado geproefd. Maar behalve los eten is avocado ook prima broodbeleg voor een baby doordat het veel goede vetten bevat en een rijpe avocado goed over een broodje gesmeerd kan worden.

– chia♥fruit van Mister Kitchen

De chia♥fruit van Mister Kitchen is een soort jam, maar dan met veel minder suikers. Deze smeerbare fruitspread bevat chiazaad om zo toch een jamstructuur te krijgen. Er zijn drie verschillende smaken verkrijgbaar, waarvan abrikoos-sinaasappel de beste keuze is voor een kindje van negen of tien maanden, na een jaar zijn ook de andere smaken geschikt volgens het voedingsintroductiescheme van Stefan Kleintjes. De Albert Heijn en Jumbo verkopen de chia♥fruit (chiazaadjam).

– banaan

Veel baby’s zijn dol op banaan, door de handige vorm kunnen kindjes het vaak zelf eten. Maar ook geprakt zijn veel baby’s dol op de zoete banaan. Als een banaan goed rijp is, kun je deze prakken voor op een broodje.

– mixed nut butter van Bio Today

Het merk Bio Today biedt met hun producten vaak glutenvrije, tarwevrije, suikervrije of lactosevrije alternatieven. Zo is hun mixed nut butter een gezond alternatief voor pindakaas. Als de ouders niet allergisch zijn voor noten, kan jouw baby rond negen of tien maanden deze nut butter al proeven. Je kunt het broodbeleg van Bio Today in de meeste filialen van Albert Heijn vinden.

Afwisselen!

Voor alle broodbeleg geldt dat afwisselen erg belangrijk is, teveel van hetzelfde is voor geen enkel mens gezond. Je kunt met deze vier verschillende opties voor broodbeleg en af en toe een boterham zonder beleg zo een week vooruit.

Het melamine bordje is van &Klevering in samenwerking met het Rijksmuseum.

Dit vind je misschien ook leuk

1 reactie

  • Reageren
    meilan
    februari 12, 2015

    Wat dacht je van geraspte appel met een beetje kaneel of geraspte peer met wat vanille poeder. Ben Een gebakje zo lekker, ons kleintje smult er van

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.