Eten&drinken Kerst

Makkelijk kerstdiner met acht personen

inspiratie kerstdiner grote groep

Op zoek naar inspiratie voor een kerstdiner met een grote groep? Wij vierden een paar weken geleden kerst met onze vriendengroep (zonder kinderen) en ons kerstdiner is zo goed bevallen dat ik graag mijn tips deel. 

Kerstdiner organiseren

Al een flink aantal jaar vieren wij Sinterkerst met een trouwe vriendengroep: we eten samen en trekken lootjes voor cadeautjes en doen altijd een legendarisch cadeautjesspel. Eerdere jaren hebben we wel eens gegourmet of bijvoorbeeld allemaal iets gemaakt voor een buffet. Maar dit jaar wilden wij het graag eens anders doen en besloten een driegangendiner te organiseren. Vooraf hebben we goed gekeken naar de producten die nu verkrijgbaar zijn bij verschillende supermarkten, rekening houdend met alle wensen – bijvoorbeeld een vegetarische optie en wij wilden graag zo kort mogelijk in de keuken staan.

Kerstmenu

Voorgerecht

Hoofdgerecht

Dessert

  • Affogato: roomijs overgoten met espresso

Stappenplan kerstdiner

Er waren een aantal producten die ’s middags al klaargemaakt konden worden voordat er gasten zouden komen:

  • De beenham met honing en tijmsaus kochten we bij de Lidl, maar ook Albert Heijn heeft deze in het assortiment. ’s Middags kon de beenham klaargemaakt worden met de kruidenmix en in de oven wachten tot het avondeten.
  • De witlof met appel, brie en verse tijm maakte ik ook ’s middags al klaar en zette ik ook in de oven bij de beenham. Deze moest korter in de oven dan de beenham, maar hebben we later erbij gezet.
  • De wortels heb ik enkel in de pan gedaan met citroensap, zodat die klaar stond en alleen nog aangezet hoefde te worden.

’s Avonds moesten er nog een paar dingen gedaan worden voor we konden eten:

  • Uiteraard moest de oven aan voor de beenham en later voor de witlof.
  • Voor het voorgerecht moesten de stokbroodjes belegd worden, beginnend met het opwarmen van de veenbessen. Met twee personen was het voorgerecht in een paar minuten gemaakt. Bekijk de andere stappen hier →
  • De wortels werden gekookt in de pan, na koken en afgieten kregen de wortels nog een scheutje honing en wat verse tijmblaadjes.
  • De verse friet hoefde alleen maar even in de frituur.

Op tafel hadden we de honing-tijmsaus, mayonaise met citroen, balsamicostroop voor bij de witlof en wortels en zout en peper.

Het dessert werd gemaakt door onze gasten, maar kost niet veel tijd om te maken: zet een kan espresso en giet deze over het ijs.

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.