Tuin Wonen

Tips voor moestuinieren + een kijkje in onze tuin

mamalifestyle moestuintje albert heijn

Ben jij ook aan het moestuinieren geslagen? Dankzij de succesvolle actie van de Albert Heijn staan er bij jou vast ook enkele potjes met zaadjes te groeien en bloeien. Maar hoe zorg je ervoor dat je van die moestuinpotjes succesvol gaat oogsten komende zomer? Bij deze enkele tips en mijn ervaringen met moestuinieren. 

Moestuinieren is hip!

Moestuinieren is de afgelopen jaren flink in populariteit gestegen, mede doordat (moes)tuinieren steeds makkelijker en toegankelijker wordt gemaakt door bijna kant-en-klare producten zoals zaaibakjes en vrolijke potten. Ook de acties van bijvoorbeeld de Dekamarkt enkele jaren terug en recent de Albert Heijn dragen natuurlijk bij aan de populariteit. Ook ik ben gegrepen door het moestuinieren, maar dat kwam niet door de acties van supermarkten maar door mijn werkervaring.

Alles over tuinieren

Ruim drie jaar geleden kwam ik terecht op de redactie van het tijdschrift Tuinieren om te helpen bij het opzetten van tuinieren.nl, een online magazine boordevol inspiratie en informatie over tuinieren. Daar heb ik heel veel geleerd en geschreven over tuinieren en daar is de basis gelegd voor mijn plezier in tuinieren nu. Inmiddels werk ik als freelancer voor Sanoma Online Home Deco en zo mocht ik ook meewerken aan het overzetten van tuinieren.nl naar vtwonen.nl, waar je nu alle informatie en inspiratie terug kunt vinden.

Speciaal voor vtwonen.nl/tuinieren heb ik zeven tips beschreven die helpen bij het succesvol oogsten van de Albert Heijn moestuinpotjes. Maar ik kan nog veel meer vertellen over moestuinieren en handige producten die van pas kunnen komen.

mamalifestyle moestuintjes verpotten plantenlabels hemamamalifestyle moestuintjes tuindagboek plant calendar

Handige producten bij moestuinieren

De fout bij de meeste beginners is dat ze zomaar wat doen; gewoon wat zaadjes zaaien, maar vervolgens vergeten wat het precies is en hoe je de plant precies moet verzorgen. Daarbij zijn er twee producten die goed van pas kunnen komen.

 • Plantenlabels zijn onmisbaar als je gaat moestuinieren. De meeste mama’s zullen wel herkennen dat onthouden niet altijd even vlekkeloos meer werkt, gelukkig helpen plantenlabels daarbij. Op deze plantenlabels schrijf je welke soort groente of fruit je gezaaid hebt en deze steek je in de aarde bij de plant. Zo weet je precies wat waar gaat groeien en kun je beter plannen wanneer je kunt oogsten. Bij de Hema kun je vrolijke plantenlabels in verschillende kleuren kopen.
 • Met een tuinplanner of tuindagboek kun je precies bijhouden wat er allemaal waar groeit, wanneer de planten verpot zijn en hoe de groei verloopt. Zo’n tuinagenda komt erg goed van pas bij het oogsten, want zo kun je precies inschatten of groenten en fruit al rijp zijn, afhankelijk va2n de datum waarop je gezaaid hebt. Mijn tuinagenda komt van Flying Tiger, maar bij bol.com kun je bijvoorbeeld een tuindagboek van Orla Kiely of Moleskine kopen.

mamalifestyle tuin moestuinbak

Onze moestuin

Zo’n drie jaar geleden ben ik begonnen met moestuinieren op mijn balkon. Bij het tuincentrum kochten we een verhoogde moestuinbak, een paar zakken moestuingrond en via familie en vrienden kreeg ik mijn eerste zaadjes. Het eerste jaar verliep heel aardig, vooral de tomatenoogst was groots. In de jaren daarna zaaide ik meer verschillende groenten en fruit, oogstte ik ook steeds meer en sindsdien ben ik hooked. Sinds onze verhuizing naar een huis met grote tuin kan ik zeker mijn geluk niet op, want ik heb nu zoveel ruimte om te kunnen (moes)tuinieren dat ik er bijna mijn fulltime baan van zou kunnen maken.

De moestuinactie van Albert Heijn maakte mij dan ook erg blij, want het scheelt een hoop werk bij voorzaaien qua ruimte maken en bepalen wat we dit jaar gaan zaaien. Eerst ben ik een complete set gaan sparen wat met dank aan mijn ouders en zusjes gelukkig lukte en vervolgens ben ik alles gaan zaaien. Venkel en augurk gebruiken wij zeer weinig, dus deze verhuizen binnenkort nog naar mijn ouders toe, maar de rest krijgt allemaal een plek in onze tuin. Vorige week kon ik al een groot deel gaan verpotten en alles wat verpot is, staat nu ook buiten: een deel in de moestuinbak en een deel in potten die ik af en toe nog even in de schuur heb gezet. Voor mijn moestuinbak heb ik goed gekeken naar combinatieteelt, want niet alle groenten gedijen naast elkaar.

Naast de groenten en fruit van Albert Heijn heb ik van mijn inmiddels grote verzameling zaadjes nog meer gezaaid, met een beetje geluk hebben we dus komende zomer een royale oogst.

De grasmaaier op de bovenste foto is een speelgoedgrasmaaier van Bosch en kreeg Javian voor zijn verjaardag van een van mijn zusjes.

Dit vind je misschien ook leuk

3 reacties

 • Reageren
  Margot
  april 14, 2016

  Handige tips! Ik ga dit even bookmarken, moet nog beginnen namelijk. 🙂

 • Reageren
  Jennifer
  april 20, 2016

  Aah super leuk dat jij ook helemaal hooked bent! Als ik geen tuin heb later dan huilen mijn nieuw verworven groene vingers!

 • Reageren
  Lekker en mooi buiten spelen - vtwonen.be
  december 12, 2019

  […] lezen over onze tuin en tips voor moestuineren? Kijk op mamalifestyle.nl. Als je wilt zien hoe wij genieten van onze tuin vind je wat foto’s in mijn mamalifestyle […]

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.