Mama Marike

Mijlpaal: 3 jaar freelance werkende mama

mamalifestyle juli 2015 18 koffie werken

Het is 1 juli 2017 en dat betekent dat ik alweer drie jaar een freelance werkende mama ben. Tijd voor een blog met wat meer info over wat ik precies doe, een terugblik op de afgelopen drie jaar en een kleine vooruitblik. 

Eigenlijk wilde ik op Instagram een post delen over deze mijlpaal, maar daarbij wilde ik zoveel vertellen dat ik maar besloot er een blog van te maken. Tenslotte is teksten schrijven ook een onderdeel van mijn werk.

Mijn start als ondernemer

Voordat ik zwanger was van Javian werkte ik met veel plezier bij Sanoma voor de website tuinieren.nl, af en toe maakte ik een productie voor het tijdschrift Tuinieren en daarnaast werkte ik voor de website van 101 Woonideeën. Tijdens mijn zwangerschap werd toen bekend dat de tijdschriften Tuinieren en 101 Woonideeën zouden verdwijnen, daarnaast zou de contractvorm van mijn contract toentertijd stoppen. De enige mogelijkheid om nog voor Sanoma te blijven werken was als ik als freelancer zou worden. Op 7 maart 2014 ging ik met zwangerschapsverlof en dat was tegelijkertijd de laatste dag van mijn contract. Op 24 maart 2014 werd Javian geboren en na de eerste weken alleen mama te zijn geweest, wilde ik wel langzaam weer aan het werk. In mei en juni had ik weer contact met mijn oude baas bij tuinieren.nl en zij gaf aan dat er nog plek was voor mij als freelancer. En zo kwam het dat ik per 1 juli 2014 zelfstandig ondernemer was en dus een freelance werkende mama.

Mijn werk als ondernemer

Vanaf dat moment ging ik aan de slag bij Sanoma voor de afdeling Online Home Deco en heb ik verschillende opdrachten mogen doen voor tuinieren.nl en vtwonen.nl, waaronder ook de integratie van tuinieren.nl naar vtwonen.nl. Tot aan mijn zwangerschapsverlof van Senne heb ik mooie en leuke opdrachten mogen doen voor Online Home Deco en ik ben nu al een tijdje vtwonen blogger. Maar naast verschillende projecten bij Sanoma heb ik ook andere opdrachten mogen doen in de afgelopen drie jaar. Zo heb ik een tijdje als seo-specialist en eindredacteur voor Love2BeMama.com gewerkt, werd ik door Carolien Vader van Bladendokter gevraagd om te werken voor Wendy Online en heb ik vanuit The Big Story een mooi en leuk project voor het platform Wonen&Co gedaan. Daarnaast maakte ik in overige uurtjes websites voor kleine bedrijven, onderhield ik social media kanalen of gaf ik advies aan andere zelfstandige ondernemers op het gebied van online marketing, websites en SEO. Alle projecten die ik heb gedaan en momenteel doe staan in het teken van online marketing, zoekmachineoptimalisatie, social media, bloggen en teksten schrijven.

Nadelen en voordelen van freelance werken

Af en toe baal ik wel eens van het leven als zelfstandige… Toen ik bijvoorbeeld niet kon werken tijdens mijn zwangerschap van Senne had ik helemaal geen inkomsten omdat ik geen arbeidsongeschiktsheidsverzekering heb, daarnaast moet ik regelmatig achter facturen aan en is het geen uitzondering dat ik maanden moet wachten op geld en alle belastingaangiftes die ik moet doen blijf ik een soort noodzakelijk kwaad vinden. Maar daar staat tegenover dat ik wel veel vanuit huis kan werken, mijn eigen uren kan indelen wat heel fijn is nu Senne nog klein is, daarnaast kan ik zelf kiezen wat voor projecten ik doe en ik kan af en toe leuke betaalde opdrachten aannemen voor Mamalifestyle.nl.

Toch ben ik de laatste wel beter gaan nadenken over waar ik naartoe wil met het werk wat ik doe, ik ben een beetje aan het uitzoeken wat ik nu echt leuk vind om te doen en waar ik nog beter in wil worden. Wie weet hoe een werkupdate er dus uitziet over bijvoorbeeld een jaar…

 

Vragen over mijn werk als zelfstandig ondernemer? Je kunt een mailtje sturen naar marike.bijlsma@gmail.com.

Dit vind je misschien ook leuk

1 reactie

  • Reageren
    Marguerita
    juli 2, 2017

    Wat een leuke opdrachten heb je gedaan! Leuk om te lezen en natuurlijk heel veel succes met het binnenslepen vsn nog leukere opdrachten gewenst!

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.