Kind Sinterklaas Spelen

Superleuk DIY-project: een houten pietenpakhuis!

Een superleuk project in de Sinterklaasperiode: zelf een pietenpakhuis maken van een houten pakhuis! Bekijk mijn inspiratie, tip voor een houten pakhuis kopen en hoe wij ons huis opgeknapt en versierd hebben tot pietenpakhuis. 

Lees ook: Pietenpakhuis maken met Sylvanian Families →

Inspiratie pietenpakhuis

Houten speelgoed heeft altijd mijn voorkeur en dus houd ik altijd een oog open voor leuke ideeën, producten en DIY-projecten. Een houten pakhuis leek mij al eerder leuk om op te knappen, maar ik was nog niet actief gaan zoeken naar een exemplaar. Nu zag ik bij @lillelykke een pietenpakhuis en daar was ik gelijk zo van gecharmeerd dat ik direct op zoek ging naar een eigen houten pakhuis.

Op Marktplaats zijn er best veel houten pakhuizen te vinden in veel verschillende prijsklasses. Er zijn dan ook veel verschillende pakhuizen: met verschillend aantal verdiepingen, wel of geen deuren, met of zonder takel en mooi geverfd tegenover niet zo mooi haha.

Ons houten pakhuis

Ik was vooral op zoek naar een echte opknapper, want ik zou het huis toch gaan schuren en daarna verven. En eventueel een takel eraan bouwen vond ik ook geen probleem. Eerst selecteerde ik op locatie, zodat we het pakhuis makkelijk konden ophalen. Toen bood ik op meerdere pakhuizen. Uiteindelijk vond ik een prima pakhuis met drie verdiepingen, schuifdeuren en een takel waar ik ook een bod op uitbracht. En dat bod werd geaccepteerd! En schrik niet: voor €5 was het pakhuis van ons.

Makkelijk houten pakhuis bestellen

Geen zin om Marktplaats af te speuren naar een pakhuis dat hoogstwaarschijnlijk schoongemaakt en opgeknapt moet worden? Bij bol.com zijn ook leuke houten pakhuizen te vinden, uiteraard wel uit een iets andere prijsklasse:

Net nieuw in het assortiment van HEMA: de grachtenpanden. Ideaal om een pietenpakhuis van te maken, lees hier meer →

houten pakhuis pietenpakhuis origineel

Van pakhuis naar pietenpakhuis

Nou was het pakhuis best stoffig en vies, dus dat was nog even een klus met schoonmaken. Daarnaast hadden de vorige eigenaren de achterkant dicht getimmerd, dus dat moest ook nog open zodat het echt een speelgoed pakhuis kon worden. Maar toen kon het schuren beginnen. Ik heb een groot deel met de schuurmachine gedaan zoals alle zijkanten, voorkant en het dak. De rest heb ik met schuurpapier gedaan, omdat het soms best lastige hoekjes waren. Toen het schuren klaar was en alles stofvrij, kon het verven beginnen. Ik besloot al snel om te verven met een lichtgrijze kleur die wij nog hadden staan van Javian’s kamer: beton van Flexa. De verf dekte eigenlijk al de eerste keer, maar sommige plekjes waren nog niet helemaal goed geverfd en moesten dus nog een tweede keer. En toen hadden we een prachtig lichtgrijs pakhuis!

houten pietenpakhuis grijs geverfd

Minislinger maken

Nu kon het leukste onderdeel beginnen: het pakhuis versieren! De sinterklaasperiode staat voor gezelligheid en feest, dus daar hoort een slinger bij. Deze maakte ik van restjes cadeaupapier van de Hema, wat ik in lange strookjes knipte die ik dubbel vouwde, een touwtje erdoor, dichtplakken met lijm en de slinger was klaar. Met masking tape heb ik de slinger aan het pakhuis geplakt aan de voorkant van het pietenpakhuis.

Lees ook: Sinterklaas slinger maken van cadeaupapier →

houten pietenpakhuis slinger hema houten pietenpakhuis achterkant slinger

Nepcadeautjes

Samen met Javian heb ik een aantal houten blokken uitgezocht uit zijn collectie en deze hebben we samen ingepakt met hetzelfde cadeaupapier van de Hema als waarvan de slinger gemaakt is. Met een touwtje maakten we er een strik omheen, zodat de nepcadeautjes aan het touw omhoog getakeld kunnen worden.

houten pietenpakhuis nepcadeautjeshouten pietenpakhuis af slinger pieten sinterklaas

Sint en zijn Pieten

En toen konden Sint en zijn Pieten intrek nemen in hun Pietenpakhuis! Wij hadden al een Sint en Piet van Playmobil en mijn moeder en Javian scoorde nog een extra doosje met drie Pieten. Want in een Pietenpakhuis horen natuurlijk wel veel Pieten rond te lopen. Javian vindt het heerlijk om met het pakhuis te spelen, vooral het omhoog en naar beneden takelen van cadeautjes vindt hij fantastisch.

De set van de Playmobil Sint en Piet die wij hebben, lijkt veel op deze set van Playmobil die niet meer verkrijgbaar is bij bol.com. En de Playmobil Pieten die wij hebben lijkt op deze set met de drie Pieten. Zelf een Pietenpakhuis maken? Dan is deze Playmobil adventkalender van Sinterklaas erg geschikt als set om erbij te hebben.

 

En na Sinterklaas…

Wanneer Sinterklaas weer naar Spanje gaat, gaat het pakhuis niet naar zolder. Samen met Javian hebben we al bedacht wat het allemaal nog meer kan worden zoals een kerstcadeautjesfabriek of een ijskasteel van Elsa. Verwacht dus nog meer inspiratie met dit houten pakhuis.

Dit vind je misschien ook leuk

1 reactie

 • Reageren
  Femke
  oktober 24, 2020

  Goede dag,
  Ik kwam met toeval uw berichtje tegen. Wat een leuk pakhuis is het geworden! Ik heb toevallig hetzelfde huis thuis staan, klaar om opgeknapt te worden. Alleen ik zag dat de deurtjes er niet uit kunnen. Kunt u vertellen hoe u dat gedaan heeft?
  Ik hoor het graag.

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.