Eten&drinken

Mijn ervaringen met een vijfdaagse sapdetox van Sap.je

groentesapje sapdetox sapjes hart

Alweer een paar maanden terug deed ik een vijfdaagse sapdetox van Sap.je en bij deze mijn verslag over deze vijf dagen en natuurlijk ook hoe het nu gaat en waarom zou ik juist wel of niet een sapdetox aanraden?

Lees ook: waarom doe ik een sapdetox?

Voorbereiding

De dagen voordat de vijfdaagse detox begint, ben ik eigenlijk al begonnen. Ik stop langzaam met het eten van een aantal producten voordat de detox begint zodat de overgang naar volledig sapjes makkelijker is. Ik eet een paar dagen geen vlees meer en minder met melkproducten en probeer meer salades en soepen te eten. Er is een ding wat helaas niet lukt: koffie laten staan. Dat wordt echt afkicken…

Dag 1

Al een paar maanden denk ik erover om een sapdetox te doen, dus ik ben zeer gemotiveerd. Ik begin de ochtend met een beker lauw water en citroen en start rustig op. Mijn eerste sapje is een ‘Kick’ die ik mag aanvullen met kokend water. Omdat ik al jaren elke ochtend een glas bietensap drink en ook regelmatig groentesapjes drink, denk ik stiekem dat dit een makkie wordt. Maar het eerste sapje valt vies tegen, deze vind ik echt niet lekker – tot groot plezier van Javian, die mijn vieze blik hilarisch vindt. Ik drink hem helemaal op – mede mogelijk gemaakt door mijn motivatie voor deze detox. De kleuren en ingredienten van de sapjes voor de rest van de dag spreken mij meer aan en dat blijkt gelukkig ook te kloppen qua smaak.

Aan het einde van de ochtend – 1 Kick, 1 Detox en 1 Energy gedronken – stort ik helemaal in. Ik heb ongelofelijke hoofdpijn, heb het ontzettend koud en kan alleen maar aan eten denken. Dit valt mij zo tegen van mijzelf, ik kan hele ochtenden en middagen leven op een groentesapje van de supermarkt of één koffie en nu stort ik zo in? Het is ontzettend druk in mijn hoofd, want dit past ook helemaal niet in mijn werkplanning, maar ik besluit lief voor mijzelf te zijn en neem mijn Detox sapje om daarna een powernap van 20 minuten te doen. Als ik wakker word, voel ik mij lichamelijk niet heel veel beter, maar het is rustiger in mijn hoofd. Ik kleed mijzelf om van jurkje en panty naar een joggingbroek van Frank en een comfortabele trui – veel beter.

Ik drink een glas water, zet het volgende sapje klaar en ga aan het werk. Tegen het einde van de middag merk ik dat de hoofdpijn weg is. Het Cleanse Shot is niet mijn smaak en ik zie op tegen het Fresh sapje, maar die bevalt uiteindelijk prima. Ik voel mij prettig en besef dat de eerste dag er nu eigenlijk al op zit.

Als Senne zijn eten krijgt, eet ik toch wat erwtjes om te proeven of deze al goed zijn afgekoeld. En wanneer hij niet alle erwtjes opeet, eet ik de laatste paar op. Gelukkig is het tijd voor mijn avondeten, want heel veel langer zou ik het ook niet volhouden. Een broccolisoepje staat er op het menu en hoewel ik vooraf denk dat het wel erg weinig is, blijkt het precies genoeg te zijn. En oh, wat smaakt het heerlijk; de warmte en het zoute is een welkome afwisselingen met de sapjes.

Daarna kom ik er niet meer aan toe om kamillethee te drinken volgens het schema, want Senne is erg onrustig en aanhankelijk. Om 22.30 liggen we met zijn allen op bed, bizar vroeg voor ons.

groentesapje sapdetox broccolisoep

Dag 2

Ik word wakker met lichte hoofdpijn, maar ik heb gisteren al gemerkt dat dit zomaar kan wegtrekken. Erg storend vind ik het dus niet. Het eerste sapje vond ik gisteren verschrikkelijk, maar nu drink ik hem in een teug op. Alleen de nasmaak blijft vies, die spoel ik dus weg wat een beker water.

De sapjes daarna gaan er ook makkelijk in en met name het Detox sapje vind ik echt lekker en ik merk dat ik het jammer vind dat het flesje zo snel leeg is. Ik heb geen last meer van hoofdpijn en ook met mijn energie zit het wel prima. Daardoor gaat het (thuis)werken ook goed, fijn!

Toch merk ik halverwege de dag dat ik toch weer wat hoofdpijn krijg en ook weer zo ontzettend moe wordt en het koud heb. Ik drink wat extra water en daardoor lijkt de hoofdpijn gelukkig wel wat weg te trekken. ’s Avonds eet ik een tomatensoepje die mij vooraf niet erg lekker leek, maar zeer goed in de smaak valt.

Er staat weer een avondje baantjes zwemmen op het programma en hoewel ik even twijfelde of dit wel verstandig was, besluit ik gewoon te gaan maar mijzelf wel goed in de gaten te houden. Ik zwem altijd samen met mijn zusje en merk dat ik duidelijk een stuk langzamer ben dan normaal, ook haak ik de laatste baantjes af omdat ik merk dat ik er niet helemaal meer bij ben. Eenmaal thuis heb ik nog genoeg energie voor een kop thee, daarna lekker naar bed.

groentesapje sapdetox ontbijt

Dag 3

De ‘Kick’ drink ik weer in een teug op en spoel deze nog steeds weg met een glas water, dit blijft het lastigste sapje van de dag. Ik merk dat ik nog steeds af en toe last heb van hoofdpijn en ook mijn huid lijkt erg onrustig – maar ik heb niet goed opgelet hoe deze was aan de start van de detox.

Ik merk dat ik nu uit automatisme al vaker een glas water drink en zelfs af en toe vrijwillig thee maak, vooral dat laatste verbaast mij ten zeerste omdat ik helemaal geen theedrinker ben. Tussendoor eet nu ik nu af en toe rauwe wortels, want ik merk dat ik het eten wel een beetje mis.

In de middag wordt de hoofdpijn weer erger, waardoor ik weer even powernap doe. Een van mijn zusjes blijft eten en ik kook – wat mee valt zo lang ik bezig ben. Als we aan tafel gaan en mijn pompoensoepje minder lekker blijkt dan de andere soepjes baal ik even dat ik niet gewoon kan mee-eten. In plaats van een bord op te scheppen, pak ik maar een paar wortels.

’s Avonds drink ik weer thee en daarna is het tijd om naar boven te gaan, want Senne vraagt veel aandacht.

groentesapje sapdetox vensterbank sapjes

Dag 4

Het was een hele korte nacht, maar ik merk dat niet aan mijn energie. ’s Ochtends vergeet ik bijna dat ik nog aan het detoxen ben en wil bijna koffie maken. Dan is het ‘Kick’ sapje wel weer even een tegenvaller, maar na een glas water gaat het prima. Deze dag heb ik een aantal nieuwe smaken van sapjes en die smaken gelukkig erg goed – ook al lijken de ingredientencombinaties soms een beetje raar.

Hoewel ik af en toe wel iets van hoofdpijn voel, is het vaak even snel weer weg als het op kwam. Daarnaast is dit de eerste dag dat ik niet instort. Wel doe ik toch even een powernap als Senne ook even slaapt, omdat ik weet dat ik weinig nachtrust heb gehad en de kans groot is dat dat komende nacht ook weer het geval is.

Voor de verjaardagen van de jongens zit ik veel op Pinterest en daar kom ik zo waanzinnig veel eten tegen dat dit de eerste dag is dat ik echt mijzelf in bedwang moet houden om niet ook iets lekker te gaan klaarmaken. Het wordt gedurende de dag alleen maar erger en bij het avondeten eet ik mijn soepje op de bank. Ik moet mijzelf er heel sterk aan herinneren dat ik nog maar 1 dag te gaan heb en dat ik dit best kan volhouden. Sap.je heeft een menu gestuurd met een aantal lunchrecepten die eventueel gemaakt mogen worden tijdens de detox en voor het eerst besluit ik er gebruik van te maken op mijn laatste dag. Dat is een fijn vooruitzicht.

’s Avonds eet ik nog een paar wortels en een stuk komkommer, ik drink een kop thee en een glas bruisend water. Daarna is het tijd om naar bed te gaan. Nog 1 dag te gaan, dit moet lukken!

Dag 5

Op dag 5 van de sapdetox hebben we een drukke opruim/klusdag gepland, daardoor had ik genoeg afleiding om de laatste dag door te komen. Wel was het daardoor soms wat lastiger om mij aan het tijdschema te houden wat invloed had op mijn humeur. Uiteindelijk maakte ik inderdaad een salade als lunch met avocado, tomaat, rode ui en knoflook. Mijn behoefte aan eten was zo groot, dus de salade was een hele goede zet. Toch ben ik gedurende deze hele laatste dag ontzettend veel met eten bezig. Die dag heb ik van vijf recepten uit de Allerhande een foto gemaakt – recepten die mij nu eigenlijk helemaal niet lekker meer lijken. Deze dag heb ik wel geleerd dat vijf dagen detoxen wel het maximale is voor mij nu.

sap.je flesjes sapdetox

Na de detox…

Ik verdiep mij niet echt in het rustig weer opbouwen, maar mijn lichaam geeft heel duidelijk aan waar het behoefte aan heeft en dat is veel groenten, wat fruit en koffie. Ja, koffie. Niet de beste keuze om op de eerste dag na de detox weer mee te beginnen. Maar ik houd het binnen de perken met 1 kopje. Ook de dagen daarna drink ik niet meer dan 1 of 2 kopjes koffie – waar ik er voorheen wel eens 5 tot 6 kon drinken. Het feit dat ik nog altijd veel minder koffie drink dan voor de detox en ook veel met havermelk of sojamelk maakt het voor mij nu goed zoals het is.

De weegschaal geeft aan dat ik vier kilo ben kwijtgeraakt sinds de start van de detox. Dat lijkt veel in slechts vijf dagen, maar voor mijn gevoel is het vooral het gevoel van opgeblazen zijn wat ik kwijt ben (hoewel vier kilo lucht waarschijnlijk een beetje overdreven is). Mijn buik lijkt ook wat platter, maar aangezien ik niet hele duidelijke voor- en na foto’s heb gemaakt zit dat misschien alleen in mijn hoofd.

groentesapje sapdetox sapjes

Invloed van de sapdetox op mijn leven

Inmiddels zijn we een paar weken verder, maar de invloed van de sapdetox is in positieve zin nog dagelijks aanwezig. Het belangrijkste verschil is dat ik daadwerkelijk gezonder ben gaan eten en daar ook echt van kan genieten – of chagrijnig van kan worden als het niet goed lukt. Daardoor merk ik ook goed verschil qua energie tussen mij en mijn vriend Frank – want ondanks dat wij nog regelmatig te maken hebben met slapeloze nachten doet dat mij over het algemeen weinig. Moe ben ik nog steeds wel eens, maar vaak heeft dat bijvoorbeeld een hormonale oorzaak of komt het door bijvoorbeeld migraine.

Tegenwoordig staan er ook standaard een aantal groentesapjes van diverse supermarkten in de koelkast en ik las af en toe een sapjesdag in waarbij ik tot het avondeten alleen sapjes drink. Daarnaast snack ik veel met groente zoals wortels, paprika en komkommer. Ook heb ik veel minder moeite met ingrediënten in sapjes die ik voorheen niet lekker vond, zoals bijvoorbeeld gember.

En van minimaal vijf tot zeven dagen in de week vlees eten, eet ik nu gemiddeld twee tot drie dagen vlees in de week. Helemaal vegetarisch leven vind ik nog een stap te ver, maar ik ben al erg blij met deze verandering.

Mijn eczeem is ook weer minimaal, maar dat kan ook komen doordat de lente natuurlijk voor de deur stond toen ik de detox deed. Wel is de huid in mijn gezicht opvallend rustiger.

Sapdetox: aanrader?

Een sapdetox vind ik zeker een aanrader, maar wel wanneer de agenda het toe laat. Ik kon nu makkelijker thuiswerken en de zorg voor de kinderen kwam niet volledig op mij neer. Met buitenshuis werken of volledig alleen moeten zorgen voor de kinderen had ik het waarschijnlijk als erg zwaar ervaren en misschien zelfs wel niet volgehouden. Zorg dus dat een sapdetox goed in de agenda past, er een vangnet is voor de kinderen zodat jij even kan bijkomen als er klachten zoals hoofdpijn opspelen, er geen eetafspraken gepland staan en een eventuele partner of familielid voor het eten van de rest van het gezin kan zorgen.

Maar voor iedereen die van mindset wil veranderen, een gezondere levensstijl of meer energie wil, zou ik zeggen: zoek of maak die ruimte in jouw agenda en doe een sapdetox

 

Deze vijfdaagse sapdetox doe ik in samenwerking met sap.je. Ik werk alleen samen met bedrijven en merken die passen bij mij en mijn gezin.
Lees ook de disclaimer.

Dit vind je misschien ook leuk

1 reactie

  • Reageren
    Detox kuur ervaringen: De moeite waard? Lees het hier! (2023)
    september 7, 2023

    […] eigenaresse van de website Mamalifestyle en volgde de detox kuur van 5 dagen van Sap.je. We vatten haar ervaring met deze sapkuur hieronder kort […]

  • Laat een reactie achter

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.