Kind Lezen Sinterklaas

De leukste Sinterklaasboeken zonder pieten of mét roetveegpieten

Sinterklaas kinderboeken roetveegpieten

Lekker met een bakje kruidnoten op de bank kruipen en Sinterklaasboeken (voor)lezen, de ideale bezigheid in de Sinterklaasperiode. Er zijn tegenwoordig ook zoveel leuke Sinterklaasboeken voor kinderen, ik heb een selectie gemaakt met de beste kinderboeken voor de Sinterklaasperiode zonder pieten of mét aangepaste pieten. 

Sinterklaas kinderboeken roetveegpieten (1) Sinterklaas kinderboeken roetveegpieten (2)

Woezel en Pip: Hallo Sinterklaas

Woezel en Pip vieren ook Sinterklaas, ze dromen over de stoomboot met Sinterwoezel en Pietje Pip die cadeautjes komen brengen. Als ze wakker worden zijn er echt cadeautjes gebracht in de Tovertuin en zelfs Sinterklaas komt op bezoek. Dit is een vrolijk en kleurrijk kartonboekje over Woezel en Pip die Sinterklaas vieren. Uiteraard met alle dieren uit de Tovertuin.

Bekijk ‘Woezel en Pip – Hallo Sinterklaas’ bij bol.com → 

Dadoe: Pakjesavond

Hoera, het is de dag van pakjesavond. Maar het duurt wel lang voordat het donker is… In de tussentijd bakt Dadoe pepernoten met zijn moeder totdat er een zak wordt bezorgd en Dadoe zelfs een pietje ontmoet. Een schattig boekje over het vieren van pakjesavond inclusief een recept voor pepernoten en op de site dadoe.nl is een liedje over pakjesavond te vinden.

Bekijk ‘Dadoe – Pakjesavond’ bij bol.com →

Aadje Piraatje en de stoomboot van Sinterklaas

Ook op de piratenboot van Aadje Piraatje wordt Sinterklaas gevierd en daar zijn zelfs piraatjes van onder de indruk. De piraatjes kennen wel leuke varianten op de welbekende Sinterklaasliedjes. Een grappig boekje over Aadje Piraatje en Sinterklaas met meeuwenpietjes. Erg leuk voor jonge kinderen.

Bekijk ‘Aadje Piraatje en de stoomboot van Sinterklaas’ bij bol.com → 

Het grote Sinterklaas kijk- en zoekboek

In dit kijk- en zoekboek kun je een kijkje nemen in de wereld van Sinterklaas. Vanaf het klaarmaken voor de reis naar Nederland met alle cadeautjes en al het lekkers tot uiteraard in de stoomboot, bij aankomst in Nederland tot aan het rondbrengen van de pakjes. Op iedere pagina is er weer waanzinnig veel te zien. En het allerleukste: het boek staat vol met pieten in alle denkbare huidskleuren.

Bekijk ‘Het grote Sinterklaas kijk- en zoekboek’ bij bol.com → 

Zie de maan schijnt door de bomen

Een kartonboek met prachtige illustraties passend bij welbekende Sinterklaasliedjes. Van de aankomst van Sint en Piet met de stoomboot tot het langs de huizen gaan in een winter wonderland tot aan kinderen en dieren die Sinterklaas vieren. De lieve illustraties ondersteunen de bekende liedjes die aangepast zijn naar de tijd van nu.

Bij het boek is ook een Spotify-lijst gemaakt met alle liedjes, maar waar de liedjes in het boek wel aangepast zijn, zijn de liedjes op Spotify dat helaas nog niet. Hopelijk volgt dat snel.

Bekijk ‘Zie de maan schijnt door de bomen’ bij bol.com → 

Het paard van Sinterklaas

In november zegt het paard van Sinterklaas opeens dat hij er geen zin meer in heeft en dus moet Sinterklaas op zoek naar een alternatief. Allerlei dieren komen solliciteren bij Sinterklaas tot de zoon van de burgemeester die liever een paard wil zijn. Hoewel velen niet geschikt zijn om de rol van het paard over te nemen, vindt Sint voor alle dieren een plekje of taak. Maar geen vervanging voor zijn paard. Totdat er een kameel – of eigenlijk het oude paard met kussens op zijn rug – vraagt of hij het paard mag zijn. Een grappig boekje met dieren in de hoofdrol.

In dit boekje staat op twee kleine afbeeldingen een donkere piet afgebeeld, maar aangezien het verhaal vooral om Sinterklaas en de dieren draait en het een soort waterverf illustraties zijn, valt het nauwelijks op.

Bekijk ‘Het paard van Sinterklaas’ bij bol.com →

Boer Boris een paard voor Sinterklaas

Boer Boris krijgt een brief van Sinterklaas of hij zijn paard Knol mag lenen als vervanging van zijn paard. Maar Knol heeft nog nooit over de daken gelopen, dus dat moet eerst geoefend worden. Daarbij trekken Knol en Boer Boris veel bekijks, maar Knol slaagt voor de test. Dit is een ontzettend leuk boek voor jong en oud en qua onderwerp ook opvallend actueel, nu Sinterklaas ook net een nieuw paard heeft.

Bekijk ‘Boer Boris een paard voor Sinterklaas’ bij bol.com → 

Prinses Arabella en de Sint

Arabella wil Sinterklaas zelf als cadeautje en dus wordt er op het paleis een groot pakket bezorgd met Sinterklaas erin. Sinterklaas vindt het maar raar, want alles loopt anders dan hij gewend is en hoe moeten de andere kinderen nu hun cadeautjes krijgen. Maar Arabella heeft een oplossing met hulp uit onverwachte hoek waardoor toch alle kinderen iets krijgen. Een grappig boek voor jonge kinderen met pieten in allerlei huidskleuren.

Bekijk ‘Prinses Arabella en de Sint’ bij bol.com →

Wanneer komt de Sint?

Bijna iedere ouder zal wel het ongeduld herkennen wat kinderen kunnen hebben in de Sinterklaasperiode. In het boek ‘Wanneer komt de Sint?’ zijn twee broertjes ook ongeduldig aan het wachten. Ze zetten hun schoen, maken een verlanglijstje, maar kijken reikhalzend uit naar de pakjes. Voor de ouders zitten er leuke grapjes in het verhaal verstopt, zoals de whisky die wel op is, maar de wortel die weer in de koelkast ligt. Een leuk verhaal om voor te lezen aan peuters en kleuters.

Bekijk ‘Wanneer komt de Sint?’ bij bol.com → 

Het huis van Sinterklaas

Niet alle pieten gaan mee naar Nederland, de kleine pietjes bijven thuis in Spanje. En wat zij uitvoeren als Sinterklaas in Nederland is, kun je zien in dit boek. De kleine pietjes zijn stiekem best stout. Tot aan de terugkomst van de Sint en zijn Pieten kun je zien hoe het verhaal afloopt. Een grappig boek met pieten in allerlei huidskleuren, met en zonder roetvegen.

Bekijk ‘Het huis van Sinterklaas’ bij bol.com → 

Nu ben ik de baas, Sinterklaas

Dit boek heeft helaas geen aangepaste pieten, maar het verhaal is wel even grappig als mooi, dus vandaar dat ik het wel in dit overzicht heb meegenomen. Daarnaast draait het boek vooral om Lotte en de Sint. Het meisje Lotte is namelijk boos op haar vader, omdat hij zoveel werkt en dus wil ze dat de Sint haar vader wordt. Als de Sint aangeeft dat dat niet kan, sluit Lotte Sinterklaas op in haar kamer. Zou het de Sint lukken om weer bevrijd te worden en iets te doen aan de band van Lotte en haar vader?

Bekijk ‘Nu ben ik de baas, Sinterklaas’ bij bol.com →

De kleren van Sinterklaas

Anouk krijgt een belangrijke logee, ze heeft namelijk de kleren van Sinterklaas bij haar thuis gezien. Haar klasgenoten geloven het niet, maar Anouk heeft zijn kleren echt gezien. Ze gaat bijna aan zichzelf twijfelen, totdat ze Sinterklaas daadwerkelijk bij haar thuis ziet. Maar hoe kan zij haar klasgenoten overtuigen dat het echt zo is? ‘De kleren van Sinterklaas’ is een mooi boek voor peuters en kleuters met prachtige illustraties. Op de eerste pagina staan wel zeer klein ouderwetse pieten afgebeeld, maar die komen verder in het verhaal niet voor.

Bekijk ‘De kleren van Sinterklaas’ bij bruna.nl →

Het verhaal van Sinterklaas

Dit gouden boekje is een ideaal boekje om te lezen met kinderen die alles willen weten, want dit kleine boekje vertelt letterlijk het verhaal van Sinterklaas. Vanaf zijn geboorte tot de reden waarom hij eigenlijk cadeautjes geeft. Daarnaast zitten er leuke wijze lessen in het boekje zoals Sinterklaas die zegt ‘Alles verandert altijd’. Een leuk boekje passend bij deze tijd met roetveegpieten.

Bekijk ‘Het verhaal van Sinterklaas’ bij bol.com → 

Piet en Sint en het slimme kind

Sint en Piet gaan op stap om cadeautjes rond te brengen, maar tijdens hun tocht op de daken begint het hard te waaien en te regenen. Sint en Piet besluiten te gaan schuilen bij Loulou, een slim kind die Sint en Piet een paar handige tips geeft passend bij de tijd van nu. Een fantastisch en geestig verhaal in rijm. Een boek dat ook over een paar jaar ook nog ontzettend leuk is om voor te lezen of voor beginnende lezers om zelf te lezen.

Bekijk ‘Piet en Sint en het slimme kind’ bij bol.com → 

Sinterklaas en de circuspieten

In het boek ‘Sinterklaas en de circuspieten’ gaat Piet met pensioen en dus moet Sinterklaas op zoek naar een andere hulp. Als er circusartiesten aanbellen bij de Sint denkt hij vervanging van zijn piet gevonden te hebben. Maar het duurt even voordat de circusartiesten hun draai gevonden hebben. Dit is ontzettend leuk boek om met kleuters te lezen. Het is ook best een dik boek, maar het is een ideaal boek om tot aan pakjesavond elke dag een hoofdstuk te lezen.

Bekijk ‘Sinterklaas en de circuspieten’ bij bol.com → 

Sinterklaas zonder baard

Op een dag in Spanje laat Sinterklaas zijn baard afscheren door de Knippiet en hij besluit ook voortaan met een broek en een trui door het leven te gaan, veel comfortabeler. Het komt allemaal door een briefje van een kind die aangaf bang te zijn voor Sinterklaas met zijn lange baard. Maar hoewel de jongen inmiddels niet meer zo bang is, zit Sinterklaas wel zonder baard waardoor niemand in Nederland hem herkent als Sinterklaas. Hoe moeten de pieten dat nou oplossen voor pakjesavond? ‘Sinterklaas zonder baard’ is een grappig boek, juist voor wat oudere kinderen en voor beginnende lezers. Het boek heeft in de nieuwe uitgave een aantal roetveegpieten in de illustraties gekregen.

Bekijk ‘Sinterklaas zonder baard’ bij bol.com → 

De zus van Sinterklaas

Sinterklaas heeft een tweelingzus, Klaasje, en na al die jaren toekijken wil zij ook eens ervaren hoe het is om Sinterklaas te zijn. Maar Sinterklaas zegt dat vrouwen dat niet kunnen. En dus bedenkt Klaasje een plan om zelf Sinterklaas te worden, want vrouwen kunnen dat best. Samen met haar nieuwe hoofdpiet Rosita loopt ze wel tegen problemen aan, zoals zieke pieten waardoor ze Noodgevalpieten moet oproepen. Samen met onder andere een rolstoelpiet, blinde piet en dove piet reist ze naar Nederland. Maar bij de intocht komt ze oog in oog te staan met een verwarde oude man… ‘De zus van Sinterklaas’ is een heel bijzonder boek waarbij inclusiviteit op alle vlakken een bijzonder mooie rol speelt. Er zitten een aantal hele mooie wijze lessen in dit boek, waaronder de rol van meisjes, de verschillende huidskleuren van de pieten of geschminkt met goud tot aan het betrekken van fysiek beperkte mensen.

De illustraties van dit boek zijn ook echt prachtig en ondersteunen het verhaal heel mooi. Het contrast met de witte en redelijke saaie tekstpagina’s is daardoor wel erg groot en daardoor ook wat minder leuk om voor te lezen aan jonge kinderen. Oudere kinderen zullen het verhaal wel zeer vermakelijk vinden.

Bekijk ‘De zus van Sinterklaas’ bij bol.com → 

Pinterest - sinterklaas kinderboeken

Dit vind je misschien ook leuk

1 reactie

 • Reageren
  Michelle
  december 6, 2019

  Ik sla deze lijst even op voor volgend jaar, haha, oeps!
  Nieuw dit jaar is/was ‘Daar is Sinterklaas!’ van Vivian den Hollander, die is ook leuk! 🙂

 • Laat een reactie achter

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.