Mama Marike

Ik heb voor het eerst geen voorkeur voor het geslacht

geen voorkeur geslacht gender reveal

Ik ben moeder van twee zoons, zwanger van ons derde kindje en ik heb voor het eerst geen voorkeur voor het geslacht. Benieuwd hoe dat zit? Lees verder! 

Lees ook: de zwangerschapsaankondiging →

Eerste keer zwanger

Voordat ik moeder was, had ik een grote wens voor een dochter. Ik kwam zelf uit gezin met vier dochters en heb een gelukkige jeugd gehad thuis. De band tussen mij en mijn zussen is in de loop der jaren ook alleen maar hechter geworden. Toen ik voor de eerste keer zwanger was had ik dus een behoorlijke voorkeur voor een meisje, simpelweg omdat dat was wat ik kende en ook omdat ik mijzelf enorm als een soort meisjesmama zag. En ja, het was dus best even slikken dat er al vrij snel gezien werd dat dit een jongen zou worden. De zwangerschap was zwaar en mijn beeld van een gezin was zo op zijn kop gezet. En toen werd onze eerste zoon geboren, Javian. Ik heb de eerste uren enorm gehuild met hem in mijn armen omdat ik gelijk zo zielsgelukkig was met hem en mij zo schuldig voelde dat ik ooit had gedacht dat het anders zou zijn dan hier nu met hem in mijn armen.

Tweede keer zwanger

En toen kwam de wens voor een tweede kindje. In overleg met mijn partner hadden we het over onze kinderwens en we wilden beiden graag nog een kind in ons gezin erbij, tegelijkertijd waren er wel zorgen over de zwangerschap. Toch gingen we ervoor, maar het duurde ruim een jaar voordat ik opnieuw zwanger was. En zodra ik zwanger was, kon ik het niet laten om te denken dat het wel heel mooi zou zijn als dit een meisje zou zijn, want dan zou ik een jongen en een meisje hebben en dan zou ons gezin compleet zijn, toch?

En hoewel de wens voor een gezonde baby dit keer nog groter was, voelde ik toch een lichte teleurstelling toen het wederom een jongen bleek te zijn. Ik had zo gehoopt met een meisje erbij het gevoel van compleet zijn te ervaren en nog een zwangerschap leek geen optie in onze ogen.

En toch, ook nu voelde ik direct na de bevalling dat hij precies was wat ik nodig had. Mijn geluk kon niet groter zijn met deze twee jongens in mijn armen.

Moederschap met twee zoons van uitersten

Inmiddels ben ik alweer enkele jaren moeder én heb ik ook meer over mijzelf geleerd. Er bestaat niet zoiets als een meisjesmoeder of een jongensmoeder, daarnaast zegt het gender ‘jongen’ of ‘meisje’ eigenlijk ook heel weinig. Ik heb nu een gevoelige zoon die houdt van roze, paars en eenhoorns en een drukke zoon die houdt van dino’s en blauw. De een kan heerlijk rustig lezen of bouwt de mooiste dingen van Lego uit zijn hoofd, de ander wil veel bewegen en speelt hele scenes uit series na met superhelden en dino’s. Mijn kinderen zijn twee uitersten, maar allebei vervullen zij mij met zoveel geluk. Als ze willen stoeien sta ik wellicht niet vooraan en ik kan stralen van geluk als ze samen zo lief met mijn oude barbiehuis spelen. Maar ik geniet van hen allebei op hun eigen manier, hoe zij zijn.

Derde keer zwanger…

Terwijl onze zoons steeds ouder werden, hadden wij het vaker over de wens voor een derde kindje. Na een paar maanden hadden wij een positieve zwangerschapstest in handen, huilen van geluk! En gelijk voelde ik: met dit kindje erbij zijn wij compleet. Ongeacht of het een jongen of een meisje, ongeacht of het van roze houdt of blauw. Deze baby maakt ons een gezin van vijf en dat is mooier dan ik ooit had durven wensen.

Toch is er een ding heel opvallend deze keer… Haast iedereen in mijn omgeving is wel heel erg bezig met het geslacht. Velen gaan er namelijk vanuit dat wij nu met al twee zoons voor een ‘meisje’ gingen of dat een meisje het wel echt af zou maken… ‘Spannend hé, wat het wordt…?’ Nou nee, niet echt denk ik dan. Het is een baby die in eerste instantie vooral veel zal slapen, drinken, poepen en huilen. En daarna zien wij wel hoe onze baby zich ontwikkeld. Een geslacht zegt wellicht iets over de kleertjes of speeltjes die er gedurende het eerste jaar in huis komen – al dan niet gegeven door de omgeving – maar daarna krijgt een kind vanzelf een eigen mening en voorkeuren en wordt het ongetwijfeld opnieuw een uniek kind in ons gezin.

Sidenote: waarom wij dan toch wel het geslacht willen weten voor de bevalling? Om verschillende redenen: het is praktisch als het gaat om het bedenken van een naam of het al dan niet aankopen van kleding en accessoires, wij hebben al twee kinderen en die zijn ook heel nieuwsgierig (en hebben wel elk een andere voorkeur), vergeet ook vooral niet de nieuwsgierige familie, wij grijpen momenteel elk moment aan om iets te vieren en omdat wij graag op het moment van bevallen heel gefocust willen zijn op de geboorte van een hopelijk gezond kindje. 

Het kledingsetje op de foto is van Mingo Kids.

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.