Eten&drinken

Proost! Mijn beste alcoholvrije gin tonic tips

De gin tonic of kortweg G&T, je hebt er vast al eens van gehoord, is een reuze populaire cocktail. En gelukkig hoef je deze cocktail niet te laten staan als jij geen alcohol drinkt, want er bestaat alcoholvrije gin om een echte alcoholvrije gin tonic mee te maken. Ik deel al mijn tips voor het maken van de perfecte alcoholvrije gin tonic. 

alcoholvrije gin ideeën

Bekijk nog meer tips voor eten & drinken →

Wat is een gin tonic?

Gin tonic is een cocktail, bestaande uit een deel gin en twee delen tonic. Maar daar stopt de cocktail maken nog niet, want een gin tonic wordt vaak verrijkt met diverse smaken. Soms zitten die smaken in de gin of in de tonic, maar er zijn ook veel opties voor garneringen bij een gin tonic. Heel bekend is de gin tonic met komkommer, maar ook een combinatie met fruit en kruiden kan heel goed.

En nu de alcoholvrije gin tonic

Maar hoe maak je een alcoholvrije Gin Tonic? Met een alcoholvrije Gin! Terwijl brouwerijen komen met 0,0 biertjes en wijngaarden met alcoholvrije wijn, zijn er inmiddels ook heuse alcoholvrije gins te koop. Een alcoholvrije gin is nog steeds gemaakt van de jeneverbes, alleen worden er dan vaak meer botanische kruiden aan toegevoegd, in plaats van alcohol. Dus of jij nu mee doet aan Dry January, zwanger bent of borstvoeding geeft of gewoon geen alcohol drinkt: je hoeft de gin tonic niet te laten staan.

Elke alcoholvrije gin heeft weer een andere smaak, soms zelfs een mooie kleur en elke combineert weer beter met verschillende soorten tonic of verschillende garneringen. Bij Gall&Gall vond ik een blog met meer uitleg over een bloemige of kruidige gin en hoe deze combineert met een bloemige, kruidige of neutrale tonic.

alcoholvrije gin

Merken met de beste alcoholvrije gin

Er zijn verschillende merken met alcoholvrije gin of zelfs kant-en-klare alcoholvrije gin tonic. Ik heb de merken in dit overzicht meegenomen waar ik zelf ervaring mee heb, zodat ik zeker weet dat deze goed smaken en in de buurt komen van een echte gin tonic. En ik kan alvast verklappen dat mijn persoonlijke favorieten Seedlip en The Duchess zijn.

Alcoholvrije gin of spirits

 • Laori: een alcoholvrije gin in een moderne, strakke fles, de smaak combineert goed met bijvoorbeeld rozemarijn of jeneverbessen.
 • Siegfried Wonderleaf: een alcoholvrije gin in een prachtige fles, de smaak combineert goed met jeneverbes of limoen.
 • Ceder’s Pink Rose: een sierlijke fles met lichtroze alcoholvrije gin, deze smaak combineert goed met rood fruit. Dit merk heeft nog twee andere alcoholvrije gin smaken, maar die heb ik nog niet geprobeerd.
 • Seedlip: dit merk heeft 3 verschillende alcoholvrije gin, verschillende kruidige smaken die elk geschikt zijn voor andere combinaties met garneringen.
  • Grove is geschikt voor alles met citrusvruchten
  • Garden is heel lekker met munt, rozemarijn of tijm
  • Spice combineert goed met peperbes, kardemom, citroen of grapefruit.

Tonics voor bij de gin

Wij hebben standaard een fles neutrale tonic in huis, want deze combineert eigenlijk goed met alle soorten gin. Daarnaast kopen we wisselend, vaak afhankelijk van een aanbieding, tonic met een beetje smaak. Een hele fles tonic kopen is vaak niet nodig wanneer je niet vaak een gin tonic drinkt, dan kun je soms beter kleine blikjes kopen. Voorbeelden van tonic die wij wel eens kopen en gebruiken:

 • AH tonic
 • Royal Club tonic
 • Fentimans indian tonic
 • Fentimans orange tonic
 • Fentimans grapefruit tonic
 • Fever-tree mediterrean tonic
 • Fever-tree elderflower tonic
 • Schweppes pink tonic

Kant-en-klare alcoholvrije G&T’s

 • The Duchess: een chique kant-en-klare alcoholvrije gin tonic, de smaak van deze is erg goed en het maakt een mocktail drinken erg gemakkelijk, want je hoeft enkel nog ijsblokjes en garneringen naar keuze toe te voegen.
 • Sir James Gin Tonic: een kant-en-klare alcoholvrije gin tonic. Qua smaak komt deze wat mij betreft het minst in de buurt van een echte gin tonic met alcohol, maar daardoor is deze wel heel toegankelijk, ook om te kijken of een gin tonic überhaupt iets voor je is.

tips alcoholvrije gin tonic garneringen

Welke garneringen zijn lekker bij gin tonic?

Er zijn veel verschillende opties voor garneringen bij een Gin Tonic en vaak zijn de garneringen onderling ook goed te combineren. Zoals fruit met kruiden, denk aan citroen met rozemarijn bijvoorbeeld of frambozen met tijm.

 • groente zoals komkommer
 • citrusvruchten zoals citroen, limoen, grapefruit of sinaasappel/mandarijn
 • rood fruit zoals aardbeien, frambozen, blauwe bessen of rode bessen
 • kruiden zoals rozemarijn, tijm, munt en peperbolletjes

Bevroren garneringen gebruiken bij een G&T

Een gin tonic wordt ijskoud vaak geserveerd ‘on the rocks’, oftewel ijsblokjes. Maar in plaats van ijsblokjes kun je er ook voor kiezen om bevroren fruit, groente of kruiden te gebruiken. Het voordeel van bevroren garneringen is dat het weer een paar ijsblokjes scheelt die de gin tonic waterig maken en je hebt gelijk de smaak van de elementen die je kunt toevoegen aan een gin tonic. Wij hebben standaard in de vriezer een ziplock zakje zitten met fruit, speciaal gesneden voor in een gin tonic. Hiervoor zijn citroen schijfjes, grapefruit partjes of sinaasappelschillen ideaal. Daarnaast is een zak met bevroren frambozen in de vriezer ook altijd fijn om in huis te hebben. Komkommerlinten kun je ook in de vriezer bewaren, maar het nadeel daarvan is dat deze eenmaal bevroren niet meer zo mooi in het glas liggen.

Fijne glazen voor een gin tonic

Een gin tonic wordt in de horeca vaak in een coppa glas of voetglas geserveerd, dat is heel verrassend een glas op een voet, vergelijkbaar met een wijnglas. Wij gebruiken thuis ook wel eens wijnglazen. Maar ik ben persoonlijk het meest fan van de waterglazen of tumblers. Ik vond mooie waterglazen van Libbey die qua grootte ideaal zijn voor alcoholvrije gin tonics. Bekijk de waterglazen van Libbey →

alcoholvrije gin tonic

Nog meer tips voor alcoholvrij gin tonics

Wil je nog meer leuke tips voor alcoholvrije gin tonics? Op Instagram deel ik regelmatig welke gin tonic ik drink, inclusief de ingrediënten. Ik ben een kleine alcoholvrije ginfluencer in de dop hahah! Leuk als jij @marikee volgt op Instagram →

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.