Kind Lezen

De leukste en mooiste gigagroene kinderboeken over de natuur

gigagroen kinderboekenweek 2022 kinderboeken tips

Er zijn zoveel waanzinnig leuke en mooie kinderboeken over natuur. Ik heb de allermooiste prentenboeken, kinderboeken met flapjes, informatieve kinderboeken en voorleesboeken verzameld die allemaal passen bij het thema natuur en gigagroen. Welke gigagroene kinderboeken staan er op jouw lijstje?

Het thema van de Kinderboekenweek 2022 is Gi-ga-groen en omvat alles wat met natuur te maken heeft. Meer weten over de Kinderboekenweek 2022? Lees ook de blog met alle tips voor activiteiten →

Kinderboeken kiezen

Een van mijn favoriete dingen om te doen tijdens de Kinderboekenweek is met de kinderen naar een boekwinkel te gaan zodat zij zelf een boek kunnen kiezen. Tijdens de Kinderboekenweek liggen er vaak ook veel boeken passend bij het thema, daar zul je ook een aantal van de onderstaande kinderboeken tegen komen. Ik ben benieuwd of jouw kind een van deze boeken kiest!

gigagroen kinderboeken flapjes

Interactieve gigagroene kinderboeken met flapjes

‘100 eerste woordjes in de natuur’ van Edward Underwood

Een superleuk boek voor de allerkleinsten om een heleboel leuke nieuwe woorden te leren die je kunt tegenkomen in de natuur. Het boek is ingedeeld in verschillende onderwerpen: Tuin, Aan zee, Platteland, Bos, Jungle, Koud, Winter, Lente, Zomer en Herfst. Elke pagina bestaat uit een aantal illustraties met woordjes en sommigen zijn voorzien van flapjes om nog meer woordjes te ontdekken. Een heel leuk, kleurrijk boek!

Bestel ‘100 eerste woordjes in de natuur’ bij bol.com →

‘Binnen in de boom’ van Markéta Špacková en Ekaterina Kolesnikova

Een superleuk, interactief boek met allemaal informatie over het leven in en rondom een boom. Alle dieren komen aan bod zoals uilen, vleermuizen en eekhoorns. Een deel van het boek bestaat uit allemaal informatie op kleurrijke pagina’s met mooie illustraties. De andere helft van het boek is een boom die per pagina uitvouwt met op elke bladzijde van de boom verschillende dieren en soms flapjes met extra informatie. Een superleuk boek om voor te lezen aan kinderen, maar ook voor kinderen om zelf te ontdekken en te zien welke dieren allemaal rondom een boom leven.

Bestel ‘Binnen in de boom’ bij bol.com →

‘Van wie is dit spoor’ van Radka Janská en Carmen Saldaña

Een hertje raakt zijn moeder kwijt in het bos en gaat vervolgens aan de hand van allerlei dierensporen op zoek naar zijn moeder. Maar welke sporen komt hij allemaal tegen? Bij elk spoor zit een flapje met meer informatie over het dier waarvan het spoor is. Het hertje komt langs het bos, de vijver, een graanveld, een boerderij, een grote wei, de bergen om uiteindelijk zijn moeder weer terug te vinden bij het bos. De pagina’s zijn voorzien van lieve illustraties en leuke informatie over dieren.

Bestel ‘Van wie is dit spoor’ bij bol.com →

‘De wonderlijke natuur’ van Britta Teckentrup

Een superleuk boek voor dreumesen, peuters en kleuters die graag meer willen ontdekken in de natuur. Het boek laat aan de hand van flapjes zien wat er allemaal groeit en bloeit, verandert en te zien is in de natuur. Een perfect boek om voor te lezen voor het slapengaan, want het boek eindigt in de nacht met dieren die ’s nachts actief zijn.

Bestel ‘De wonderlijke natuur’ bij bol.com →

gigagroen prentenboeken kinderboekenweek

Gave gigagroene prentenboeken

‘Anansi de Spin sterker dan Olifant’ van Iven Cudogham en Moldybyrd Studio

Anansi de Spin speelt de hoofdrol in vele mooie verhalen afkomstig uit West-Afrika, Suriname en de Caraïben. Mensen die tot slaaf werden gemaakt hebben deze verhalen meegenomen en inmiddels kennen mensen over de hele wereld de sprookjes van Anansi de Spin die veel avonturen beleefd. In dit prachtige prentenboek laat Anansi zien dat je niet altijd de sterkste hoeft te zijn, als je maar slim bent en goed kunt samenwerken. In kleurrijke prenten gaat de Spin een weddenschap aan met een Olifant en tegen alle verwachting in blijkt hij sterker dan Olifant… Met slimme hulp van een goede vriend weet hij te winnen. Maar uiteindelijk deelt hij zijn prijs, vers fruit, met Olifant die ongetwijfeld een nieuwe goede vriend wordt.

Bestel het boek ‘Anansi de Spin sterker dan Olifant’ bij bol.com →

‘Het geheime bos’ van Sandra Dicekmann

Een prachtig boek met goudfolie op de cover en zeer rijke illustraties aan de binnenkant vol met prachtige bosdieren en leuke zoekopdrachten op de pagina’s. Het boek leent zich perfect om leuk voor te lezen door dikgedrukte teksten en rijm in het verhaal. Aan het einde van het boek staat per dier nog extra informatie beschreven, superleuk voor leergierige kinderen die nog meer uit het boek willen halen. Extra mooie toevoeging is om het boek in te vullen met naam en aan het einde wat je allemaal nog meer hebt gezien in het boek op prachtige pagina’s met een print van bloemen, bladeren en bergen.

Bestel ‘Het geheime bos’ bij bol.com →

‘Het begint met een zaadje’ van Laura Knowles en illustraties van Jennie Webber

Werkelijk een prachtig prentenboek over een klein zaadje dat uitgroeit tot een prachtige boom. Een boom die een thuis biedt aan dieren en waar weer nieuwe zaadjes groeien en het verhaal weer opnieuw begint. Het verhaal op rijm is simpel, maar precies goed genoeg om bij jonge kinderen de aandacht vast te houden. De illustraties geven het verhaal prachtig weer. Aan het einde van het boek is wat meer informatie te vinden over het leven van een zaadje tot een boom.

Bestel ‘Het begint met een zaadje’ bij bol.com →

‘Het meer dat verdwijnt’ van Paddy Donnelly

De opa van Meara woont aan een meer dat er soms wel en soms niet is, een meer dat verdwijnt dus. Maar hoe kan dat eigenlijk? De opa van Meara heeft elke keer een andere verklaring voor het verdwijnen van het water. Het ene verhaal nog ongeloofwaardiger dan het andere… Totdat hij haar op een dag meeneemt om het geheim te laten zien van het meer. Het boek is een bijzonder prentenboek over een bijzonder natuurverschijnsel dat aan het einde van het boek nog extra wordt uitgelegd.

Bestel ‘Het meer dat verwijnt’ bij bol.com →

‘Als een boom’ van Maria Gianferrari en illustraties van Felicita Sala

Een prachtig geillustreerd prentenboek met een interactief verhaal dat kinderen uitnodigend vraagt te bewegen en te voelen. Het maakt de vergelijking tussen een mens en een boom, waarbij het soms ook wel aan een voorzichtige kennismaking tot yoga doet denken. Het laat het belang van bomen én mensen zien en geeft aan het einde wat extra informatie van de schrijver, inclusief manieren om bomen te redden en laat de anatomie van een boom zien. Een bijzonder boek om te bewaren.

Bestel ‘Als een boom’ bij bol.com →

gigagroen kinderboeken voorleesboeken

Toffe gigagroene kinderboeken voor zelf lezen of voorlezen

‘Een woud vol wonderen’ van Gabby Dawnay en illustraties van Mona K

Negen verhalen op rijm recht uit de natuur voorzien van de mooiste illustraties. Een prachtig boek om voor te lezen en zo de kleine avonturen uit de natuur van allerlei planten en dieren te ontdekken. Aan het einde van elk verhaal is een pagina met extra informatie over hetgeen net gelezen. De verhalen lezen door de rijm heel fijn voor en de illustraties zijn zo rijk dat ze het verhaal prachtig ondersteunen en er zoveel moois te zien is tijdens het lezen dat de bladzijde omslaan nog lastig wordt. Een prachtig bewaarexemplaar!

Bestel ‘Een woud vol wonderen’ bij bol.com →

‘Tim de kleine boswachter: de baas van het bos’ van Jan Paul Schutten en illustraties van Emanuel Wiemans

Een superleuk boek om voor te lezen of kinderen zelf te laten lezen met leuke avonturen van Tim, de kleine boswachter en zijn vriendin Tippi en de kauw Hansje. Sommigen avonturen gaan echt over het bos, andere avonturen over spelen met vriendjes of familie en buren, maar alle verhalen hebben een element van natuur in het verhaal. Spelenderwijs leren kinderen zo bijvoorbeeld dat melk niet goed is voor egels of hoe je een dam kunt bouwen om dieren te redden. Door de mooie en toegankelijke avonturen van Tim inspireert het kinderen ook om meer met natuur bezig te zijn of het bos in te gaan. De verhalen van de kleine boswachter zijn gebaseerd op de avonturen van boswachter Tim Hogenbosch, die kinderen misschien wel kennen van televisie.

Bestel het boek ‘Tim de kleine boswachter: de baas van het bos’ bij bol.com →

‘Supergroen’ van Thijs Goverde

Supergroen leest als een avonturenboek met superhelden en slechteriken, maar het gaat eigenlijk over een bos met boterbloempjes en distels en enten van bomen. Een superleuk boek voor kinderen én volwassenen om meer te leren over de natuur. Het boek is voorzien van leuke illustraties die verschillende hoofdrolspelers in dit verhaal – de planten – een gezicht geeft. Daardoor is het verhaal nog leuker. Een aanrader voor een ieder die ook wel een bos of een groot stuk groen grond zou willen hebben of iedereen die een beetje meer wil begrijpen van de natuur.

Bestel het boek ‘Supergroen’ bij bol.com →

gigagroen informatieve kinderboeken

Informatieve gigagroene kinderboeken

‘Mijn mooiste bloemen boek’ van Rachel Ignotofsky

Dit boek is met recht het mooiste bloemen boek, elke bladzijde staat vol met de meest gedetailleerde illustraties van bloemen, bloemblaadjes of zaadjes. Daarnaast is op elke pagina meer informatie te vinden over bloemen, het belang van bloemen en hoe bloemen groeien en zaden zich verspreiden. Het boek is perfect om voor te lezen aan kleuters, want de informatie is simpel, maar duidelijk en voorzien van passende illustraties. Van zaadje tot de daadwerkelijke bloem, alles komt aan bod. Een prachtig boek met prachtige natuurtinten van de mooiste bloemen.

Bestel ‘Mijn mooiste bloemen boek’ bij bol.com →

‘Het bijzondere beestjes boek’ van Yuval Zommer

In het boek is allerlei informatie over allerlei soorten beestjes te vinden. Van de verschillen tussen slakken en spinnen tot de specifieke eigenschappen van motten. Het boek staat vol met de mooiste kleurrijke illustraties die het leven van allerlei beestjes laat zien. Daarnaast is ‘Het bijzondere beestjes boek’ ook een zoekboek. In het boek is ook aandacht voor huisbeestjes en tuinbeestjes en het nut van sommige beestjes die kinderen zelf regelmatig kunnen zien buiten. Een superleuk uitgebreid informatief boek dat kinderen zelf kunnen lezen of om voor te lezen.

Bestel ‘Het bijzondere beestjes boek’ bij bol.com →

‘Briljante planten’ van Geert-Jan Roebers en Margot Westermann

Het boek ‘Briljante planten’ legt op speelse wijze en met grappige illustraties en plaatjes uit hoe de wereld van planten werkt. Hoe het zit met CO2 en O2 en hoe planten zich ontwikkelen zodat ze worden gegeten door de juiste dieren, maar ook over planten die stinken of waarom planten eigenlijk de eerste zonnepanelen zijn. Een superleuk boek voor grote kinderen om meer te leren over allerlei soorten briljante planten.

Bestel ‘Briljante planten’ bij bol.com →

‘Wonderbos’ van Medy Oberendorff en Jan Paul Schutten

Het bos is eigenlijk een groot wonder met alles wat daar groeit en bloeit, wat we daar kunnen vinden om te eten of wat daar voor gekke schepsels leven en hoe zij met elkaar omgaan. In het boek ‘Wonderbos’ is alle informatie daarover te vinden. Met zeer gedetailleerde illustraties en fijne stukjes tekst is het een ontzettend leuk informatief boek voor grote kinderen.

Bestel ‘Wonderbos’ bij bol.com →

‘Terra Ultima’ van Raoul Deleo

In het boek ‘Terra Ultima’ wordt er een drietal expedities beschreven met de ontdekking van een heel nieuw continent: Terra Ultima. Op dat continent groeien de meest wonderlijke dieren en de ontdekkingsreiziger Raoul Deleo beleeft wonderlijke avonturen. Het is allemaal bijzonder mooi en aannemelijk vastgelegd in dit bijzondere boek. ‘Terra Ultima’ zit tussen een encyclopedie en een avonturenboek in en is een ontzettend gaaf boek voor in de kast en om af en toe een stuk in te lezen.

Bestel ‘Terra Ultima’ bij bol.com →

 

Bekijk nog veel meer toffe tips voor kinderboeken →

gigagroen kinderboeken kinderboekenweek 2022

Sommige van deze boeken heb ik opgestuurd gekregen. In deze blog staan affiliatelinks, bij het plaatsen van een bestelling kan ik een kleine commissie ontvangen waardoor ik deze site online kan houden en mooie nieuwe content kan blijven maken. Supertof als jij daarbij wilt helpen! 

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.