Eten&drinken Recepten Sinterklaas

Carrot cake met creamcheese en speculaaskruiden

Sinterklaas carrot cake kruidnoten

Zit jij ook opeens met een overschot aan winterpenen na het schoenzetten? Maak met een winterpeen een heerlijke carrot cake! Extra lekker met speculaaskruiden, cream cheese en natuurlijk versieren met kruidnoten. 

Het paard Ozosnel wordt hier thuis flink verwend bij het schoenzetten: een winterpeen, een bakje water en de keukenkastjes werden driftig doorzocht op suikerklontjes. En die winterpeen, die komt goed van pas bij het maken van deze carrot cake. Dus zodra de kinderen op bed liggen, lekker gaan bakken! Of als ze echt goedgelovig zijn: lekker overdag samen bakken, want kinderen kunnen heel goed helpen bij het maken van deze cake.

Het voordeel van deze carrot cake is dat er geen mixer aan te pas komt, want het kan goed met een garde geroerd worden. Alleen voor de winterpeen gebruik ik een keukenmachine, maar een rasp voldoet ook prima.

Benodigdheden voor de carrot cake met speculaaskruiden

  • 200 gram winterpeen of wortels
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 2 eieren
  • een theelepel speculaaskruiden

Benodigdheden voor de cream cheese

  • 50 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 100 gram verse roomkaas – bijvoorbeeld Mon Chou
  • poedersuiker naar smaak – hoe meer, hoe zoeter
  • een klein beetje speculaaskruiden

Recept carrot cake met speculaaskruiden en cream cheese

Verwarm de oven voor op 175 graden. Gebruik een rasp of keukenmachine om de winterpeen klein te malen. Doe de wortel in een mengkom en voeg de zachte boter en eieren toe. Roer alles goed door met een garde. Voeg nu het zelfrijzend bakmeel toe en de speculaaskruiden en roer opnieuw goed door totdat het een glad mengsel is en doe het in een bakvorm zoals een brownieblik. De carrot cake kan nu in de oven voor 45 minuten.

Laat de carrot cake na de oven volledig afkoelen op het aanrecht, eventueel afgedekt met bakpapier. Maak nu de creamcheese door de zachte boter te mixen met de roomkaas en de poedersuiker en speculaaskruiden. Smeer de cream cheese op de afgekoelde carrot cake en versier met extra speculaaskruiden en kruidnoten. Zet de carrot cake met cream cheese voor minstens een half uur in de koelkast.

Serveer de carrot cake in vierkante stukken en eet smakelijk!

Bekijk nog meer Sinterklaas recepten →

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.