Kind Lezen

Kinderboekenweek 2023: leuke tips bij het thema ‘bij mij thuis’

Van 4 oktober tot en met 15 oktober is het weer Kinderboekenweek. Het thema van de Kinderboekenweek 2023 is ‘bij mij thuis’. Bij iedereen is thuis anders en tijdens deze week is er aandacht voor wat thuis is en wat de onderlinge verschillen zijn. De Kinderboekenweek leent zich voor veel leuke activiteiten en natuurlijk lekker veel lezen. Bekijk alle tips voor de Kinderboekenweek 2023.

Ik kan altijd zo genieten van de Kinderboekenweek en alle leuke activiteiten en aandacht voor mooie kinderboeken. Daarom deel ik graag meer over deze week en tips om er bij jou thuis net zo’n mooi feest van te maken.

Meer over het thema ‘Bij mij thuis’

Bij mij thuis lezen we elke avond voor het slapengaan. Bij mij thuis kun je heel ver over de stad uitkijken. Bij mij thuis vieren we het Suikerfeest. Bij mij thuis wonen twee mama’s. Bij mij thuis eten we elke vrijdag patat. Bij mij thuis zijn alle deuren breed genoeg voor de rolstoel van mijn broertje. 

Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis?

Bij iedereen is het thuis anders. Deze Kinderboekenweek vieren we thuis in alle vormen, met alle verschillen en gelijkenissen. We kunnen zoveel van elkaar leren. 

Tekst van CPNB

Lekker lezen ‘bij mij thuis’

De allerbeste tip voor de Kinderboekenweek 2023 is natuurlijk lekker gaan lezen thuis. Maak een lekker plekje met een luie stoel of een hoekje van de bank en kies een fijn boek uit.

Nieuw boek kopen met het kinderboekenweekgeschenk erbij

Ga jij een nieuw boek kopen tijdens deze Kinderboekenweek? Dan krijg je het Kinderboekenweekgeschenk er gratis bij. Het Kinderboekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door Sanne Rooseboom en het heet ‘Ravi en de laatste magie’. Susanne Lees meer over het boek bij het CPNB.

Wij gaan elke Kinderboekenweek met de kinderen naar de lokale boekhandel en laten de kinderen dan zelf een boek uitkiezen. Dat vinden ze reuzeleuk om te doen en vaak zijn we een hele ochtend ermee bezig omdat alle boeken uitgebreid worden bekeken en vergeleken. Alle boeken die het niet halen, worden gefotografeerd voor op het verlanglijstje.

Kinderboekentips voor de Kinderboekenweek

Natuurlijk heb ik ook dit jaar weer gezocht naar de allerleukste kinderboeken passend bij het thema ‘bij mij thuis’. Ik heb een flink aantal boeken gevonden, deze boeken heb ik echter niet zelf gelezen.

Opdrachten bij het thema ‘Bij mij thuis’

Wat maakt eigenlijk van een huis een thuis? Ga in gesprek met kinderen daarover om te ontdekken hoe een thuis ontstaat of wat daarvoor nodig is. Dit onderwerp leent zich ook goed voor een knutselopdracht. Laat kinderen een ’thuis’ knutselen met verschillende kleuren papier. Lekker knippen en plakken. Of laat kinderen hun thuis tekenen of fotograferen. Misschien komen daar ook weer mooie gesprekken uit voort.

  • Je kunt ook een echte Nijntje kijkdoos maken. De instructies en de gratis download vind je op de website van Nijntje.
  • Ook erg leuk: met een groep kinderen een kinderboekenspel bedenken. Het is een heuse wedstrijd speciaal voor deze Kinderboekenweek.
  • Een gratis download voor een raamtekening passend bij de Kinderboekenweek.
  • De Zoete Zusjes hebben een leuke lesbrief voor deze week.

Lekker bewegen met Kinderen voor Kinderen

Naast lekker zitten lezen, kun je ook bewegen bij het thema van de Kinderboekenweek. Kinderen voor Kinderen heeft speciaal voor deze week een liedje gemaakt getiteld ‘Bij mij thuis’. Daar kun je lekker op dansen.

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.