Mama

Internationale Vrouwendag vieren als mama + feministische kinderboekentips

Een serieuzere blog over een belangrijk thema: de positie van vrouwen. Maar bovenal: wat jij daar als moeder aan kunt doen! En niet alleen als moeder van een meisje en haar opvoeden als een sterke, krachtige vrouw. Nee, juist als moeder van een jongen ligt hier een belangrijke taak. Lees waarom dit zo belangrijk is én bekijk de lijst met hele fijne feministische kinderboekentips.

Aandacht voor Internationale Vrouwendag

Op 8 maart is het Internationale Vrouwendag en hoewel deze dag al meer dan 100 jaar bestaat en gevierd wordt wereldwijd, zijn deze dag en de bijbehorende thema’s nog steeds ontzettend belangrijk. Aandacht voor seksueel geweld tegen vrouwen, gendergelijkheid op de werkvloer en discriminatie en racisme is nog steeds heel erg nodig. Op de Instagrampagina van WOMEN Inc staat een treffende video die duidelijk maakt dat zelfs in ons ‘Westerse’ Nederland er nog een hoop werk te doen is. En hoewel mijn tijdlijn en Stories van Instagram vol staan met vrouwen die stilstaan bij deze dag is er ook een hele opvallende stilte… Waar zijn de mannen in dit verhaal? Of zoals WOMEN Inc het zo mooi zegt: FIX THE SYSTEM.

Werken aan gelijkheid als moeder van zoons

Dat zet mij, als moeder van zoons, al jaren aan het denken én zorgt ervoor dat ik probeer het onderwerp gelijkheid regelmatig ter sprake breng. Uitleggen aan mijn kinderen wat discriminatie en racisme is en bovenal wat de impact hiervan is op onze samenleving. Natuurlijk hebben zij van veel geen weet en dat hoeft ook allemaal nog niet. Maar het is wel fijn als zij weten wat deze onderwerpen inhouden en welke positie zij hebben als ‘witte mannen’ later – en hoe zij die positie later ten goede kunnen inzetten.

Of ik daarmee racisme en discriminatie uitroei? Waarschijnlijk niet, maar iets doen is altijd beter dan niets doen.

We kijken dus samen wel eens het journaal, bespreken wat we zien en woorden die we horen. We bezoeken voetbalwedstrijden van het mannelijke elftal én het vrouwelijke elftal. We hebben het over de verschillen tussen hen en kinderen op school, maar juist ook over de overeenkomsten. En ik probeer regelmatig vrouwelijke rolmodellen te laten zien. Bijvoorbeeld door het kijken van Disneyfilms zoals Frozen, Vaiana, Rapunzel, Mulan, De prinses en de kikker en Brave.

Feministische kinderboeken over gelijkheid en vrouwelijke rolmodellen

Ook lezen we dus kinderboeken die bepaalde belangrijke feministische onderwerpen aankaarten. Die boeken zoek ik online op, ik zoek in de bibliotheek en in de lokale boekhandel. Zo hebben we al heel wat boeken gevonden, nog niet allemaal met mijn kinderen gelezen, maar ze staan wel op ons lijstje om te lezen. Dit zijn allemaal boekentips voor bijzondere verhalen over meisjes en vrouwen, wereldwijd en in Nederland:

Meer lezen over verschillen tussen jongens en meisjes:

Maar hoe dan: samen lezen over lichaam, liefde en baby’s maken | Maar hoe dan: je lichaam is van jou – over wensen en grenzen |

Op zoek naar boeken over vrouwelijke rolmodellen? Dan is de serie ‘Van klein tot groots’ een aanrader. Er zijn veel verschillende versies met in elk boek het levensverhaal van een vrouwelijk rolmodel.

Meer lezen over Internationale Vrouwendag

Geïnteresseerd in dit onderwerp? Ik heb een aantal links verzameld over Internationale Vrouwendag.

Lees meer over internationale vrouwendag: wikipedia.org | rtlnieuws.nl | rijksoverheid.nl | mamabaas.be | vance.nl | nos.nl | flair.nl |

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.