Verhuizen Wonen

Tips voor een huis kopen en verhuizen met kinderen

Verhuizen met kinderen - huis kopen met kinderen

Toen wij voor het eerst gingen samenwonen, gingen wij een woning huren. Maar met kinderen erbij ging het steeds meer kriebelen om een eigen huis te kopen. Maar waar moet je rekening mee houden als je een huis gaat kopen mét kinderen? 

Waarom een huis kopen?

Bij het huren van een huis voelt het toch niet echt als een woning van ons. Een muur verven mocht nog wel, maar andere grote veranderingen aan het huis aanbrengen mocht vaak niet of moest in overleg. Zo was bij onze huurwoning de keuken een doorn in het oog, maar veranderen vonden we zonde omdat je een keuken nou eenmaal niet zo makkelijk in een verhuisdoos stopt. Daarnaast betaal je bij een huurwoning elke maand voor een huis, maar blijf je met niets over als je de huur op zegt. Bij een koopwoning betaal je elke maand een soortgelijk bedrag, maar kun je het huis wel verkopen bij het verlaten van de woning.

Ook vond ik het belangrijk om een koopwoning te hebben als een soort erfenis voor de kinderen later. Of zij nu besluiten om in de woning te gaan wonen of deze te verkopen maakt mij niet veel uit, maar zo hebben zij wel een ‘appeltje voor de dorst’.

Rondneuzen op Funda

Al voordat wij echt actief op zoek waren naar een koopwoning keken wij al regelmatig op Funda rond. Soms door heel Nederland, maar vaker specifiek rondom de plaatsen waar wij graag wilden wonen. Daardoor krijg je vaak al een goed beeld naar wat voor soort huis je op zoek bent of kunt gaan.

Uiteindelijk gingen wij steeds actiever zoeken naar een woning en zochten wij ook steeds gerichter naar huizen in ons huidige woonplaats. Dan kun je ook steeds beter selecteren op eigenschappen van een woning of de omgeving.

De woonomgeving van een koopwoning

Misschien wel een van de belangrijkste dingen bij de zoektocht van een huis: de woonomgeving! Want een huis kan verbouwd en aangepast worden, maar de omgeving niet! Toen wij op zoek gingen naar een koopwoning keken we naar de scholen in de omgeving, zowel basisscholen als middelbare scholen. En zijn er speeltuinen in de omgeving of misschien zelfs een kinderboerderij? Maar ook een supermarkt met ruime openingstijden en de aanwezigheid van bijvoorbeeld een bibliotheek.

Belangrijke tip: overlijdensrisicoverzekering

Bij de aankoop van een huis moet er veel uitgezocht en geregeld worden, daar hadden wij wat hulp bij ingeschakeld en die gaf ons een belangrijke tip: een overlijdensrisicoverzekering afsluiten! Door deze verzekering kan bijvoorbeeld bij overlijden van een van ons met de uitkering van de ORV de andere wel in het huis blijven wonen met de kinderen. Wel zo prettig als er al zoveel andere dingen dan gaan veranderen en je niet ook nog gedwongen het huis moet verlaten. Een overlijdensrisicoverzekering is in principe niet verplicht, maar wel belangrijk om dus niet in problemen te komen als een van ons overlijdt. Het afsluiten van deze verzekering hoeft niet heel duur te zijn en het is natuurlijk altijd te hopen dat je hier niet gebruik van hoeft te maken, maar het is wel fijn om afgesloten te hebben. Juist tijdens moeilijke momenten met overlijden, wil je je niet daar druk om hoeven maken.

Verhuizen met kinderen

Wij zijn twee keer verhuisd met kinderen tot nu toe. De eerste keer was Javian nog net geen twee jaar en was het best een grote overgang in zijn leven, ook al bleven we in dezelfde woonplaats wonen. We kozen er toen voor om zijn nieuwe kamer zoveel mogelijk in te richten zoals zijn oude kamer met de meubels op min of meer dezelfde plek, ook hielden we in het begin dezelfde kleuren aan. Lees ook mijn blog met tips voor verhuizen met een peuter →

De tweede keer dat we gingen verhuizen met kinderen waren Javian en Senne al drie en zes jaar. Ze mochten meedenken over hun kamer, de kleuren en waar de meubels zouden komen. We bekeken ook ideeën met ze op Pinterest. We hebben de kinderen veel betrokken bij het verhuizen en keuzes gegeven – waarbij wij een voorselectie maakten zodat de keuze niet reuze zou zijn. Doordat de kinderen zo betrokken waren ging het verhuizen ook heel goed.

En nu hopen wij nog met veel plezier hier jaren te kunnen blijven wonen!

mamalifestyle sw

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.