Mama Zelfzorg

LEGO voor volwassenen, ja, moet je doen! Lees al mijn LEGO tips!

lego volwassenen afol lego succulenten botanical

Ken je het woord ‘AFOL’? Het staat voor ‘Adult Fan Of LEGO’. Ja, er is een heus woord voor volwassenen die fan zijn van LEGO. En ik schaar mijzelf daar ook zeker onder. Want hoewel bij LEGO vaak aan kinderen wordt gedacht, denken ze bij het bedrijf LEGO minstens zo vaak aan volwassenen. En gelukkig maar, want uit onderzoek bleek veel volwassenen weten niet goed meer hoe ze moeten ontspannen of hebben er geen tijd voor. Daar is natuurlijk een goede oplossing voor: met LEGO spelen! En ik heb tips hoe je daar tijd voor kunt vinden. 

Mijn liefde voor LEGO

Het bouwsteentje dat ooit in Denemarken is bedacht is inmiddels al weer vele jaren wereldberoemd. Ook ik heb in mijn jeugd veel met LEGO gespeeld én bijna jaarlijks Legoland in Billund bezocht. Maar ergens in mijn tienerjaren ben ik gestopt met het spelen met LEGO. Mijn oude LEGO ging toen naar de zolder van mijn ouders. Gelukkig gaf ik de liefde voor DUPLO en LEGO wel door aan mijn eigen kinderen en zodoende kwam er weer LEGO in mijn huis. Ik heb in het begin vaak mogen helpen met het bouwen van een nieuwe set. Heerlijk vind ik dat! Inmiddels bouwen mijn kinderen volledig zelf de LEGO sets. Maar bij het kopen van verjaardagscadeaus kijk ik vaak naar toffe sets van LEGO.

LEGO sorteren en met LEGO bouwen?

Samen met mijn oudste kind heb ik ooit eens alle LEGO in huis gesorteerd op kleur, een klusje dat we nu een paar keer per jaar herhalen omdat resterende steentjes na het bouwen vaak in een grote rommelbak verdwijnen. Elke keer als die LEGO steentjes door mijn handen gaan, barst ik zelf vaak ook van de inspiratie van alle leuke dingen die ermee gebouwd kunnen worden. Maar er echt zelf mee gaan zitten en ermee bouwen? Nee, daar maak ik toch eigenlijk geen tijd voor. Maar waarom niet?

Onderzoek van LEGO

Toevallig kreeg ik ook een onderzoek in opdracht van LEGO Groep in mijn mailbox. Een derde van de Nederlanders geeft aan dat ze niet goed weten hoe ze moeten ontspannen. Velen gaven aan dat zij creativiteit en ontspannen wel belangrijk vinden, maar door andere prioriteiten en drukke agenda’s of een gevoel van schaamte en onzekerheid kunnen zij minder relaxt leven. Een uur of langer ontspannen op een dag lukt velen niet en als er dan al tijd is, pakken de meesten een scherm erbij. Terwijl diezelfde mensen ook aangeven dat creatief bezig zijn meer voldoening geeft dan passievere vormen van ontspanning zoals schermtijd.

Daarnaast is er een drempel om creatief bezig te zijn. Een groot deel denkt dat ze zullen falen of dat anderen beter zullen zijn als het gaat om creativiteit. Ook voelen velen een sociale drempel om te spelen of denken dat het enkel verantwoord is om te doen als je zelf kinderen hebt. Van de mensen die aangeven wel tijd te hebben om te spelen, ervaren velen voordelen als het gaat om ontspanning van werk of het dagelijks leven. Bijna alle respondenten geloven dat spelen helpt de werking van het brein te verbeteren. En spelen maakt creatiever, houdt hen jong of brengt hun terug naar gelukkige jeugdherinneringen. Allemaal positieve én herkenbare punten!

Ook ik twijfel wel eens als ik met mijn handen door LEGO ga, waarom ik zal starten met bouwen. Want er zijn al zoveel andere mensen die toffe dingen maken. Maar de werking van mijn brein verbeteren na drie zwangerschappen met bijbehorende zwangerschapsdementie, creatiever worden en gelukkige jeugdherinneringen beleven, klinken als grotere voordelen dan het gevoel van falen of niet ‘goed genoeg’ zijn.

Daarnaast kun je met LEGO niet níet goed zijn. Met een bouwset van LEGO bouw je simpelweg volgens de instructies en is er geen sprake van concurrentie of falen. Klinkt goed, toch?

Lego botanical collectien lego boeket (1)

LEGO botanical collection

In 2021 kwam de LEGO botanical collection op de markt met onder andere een prachtig boeket van LEGO bloemen. Hoewel ik eventjes heb getwijfeld, heb ik de set uiteindelijk toch besteld toen als pre-order. Ik moest er een paar weken op wachten, maar toen die doos binnen kwam was ik zo blij! En mijn oudste kind ook haha! Die had gelijk zin om mee te gaan bouwen. En dus hebben we in een middag heerlijk samen LEGO bloemen zitten maken. Zo had ik de qualitytime met mijn oudste kind, maar was ik zelf ook heerlijk ontspannen LEGO aan het bouwen, een ideale combinatie!

De LEGO viel zo in de smaak dat ik in 2022 de LEGO succulenten kreeg voor mijn verjaardag. Nu stonden er twee kinderen te springen om mee te helpen met bouwen. Gelukkig zijn de bouwinstructies van de succulenten goed verdeeld per plantje en zo heb ik samen met mijn kinderen weer een middag heerlijk ontspannen zitten LEGO’en. De laatste drie vetplantjes heb ik zelfs in mijn eentje zitten maken toen mijn jongste kind op bed lag en mijn oudste twee op school zaten.

Leuk feitje: als er vriendjes komen spelen en vragen wie die LEGO bloemen gemaakt heeft, zijn ze heel verbaasd als blijkt dat de moeder die gemaakt 😉

Tijd maken voor LEGO

Het samen bouwen met LEGO, maar ook het ontspannen moment en het idee creatief bezig te zijn is voor mij de ideale balans in een druk leven met kinderen. Tijd om samen te spelen met mijn kinderen probeer ik elke week wel in te plannen. En nu ik heb ontdekt hoe leuk ik het vind, is het makkelijker om er tijd voor vrij te maken met of zonder kinderen.

Tips voor tijd maken voor LEGO

  • De tijd voor samen spelen met kinderen kan ook prima tijd zijn om met LEGO te spelen. Samen een bouwwerk maken of misschien allemaal een eigen bouwwerk bouwen. Wij doen soms ook challenges thuis, zoals bouw in 5 minuten een bloem of een LEGO poppetje – minifig – in een bepaald thema.
  • Loop jij wel eens een rondje door een woonwinkel op zoek naar woonaccessoires voor in huis? Die tijd kun je ook inruilen voor een toffe set van LEGO bestellen en bouwen. Veel LEGO sets lenen zich er goed voor om in huis te laten staan als woondecoratie. Zo is in onze woonkamer een molentje, boeket, vetplanten en een brickhead van LEGO te vinden. Maar er zijn ook LEGO sets voor aan de muur.
  • Geen tijd om te spelen, want het huis is een bende door al het speelgoed van de kinderen, zoals LEGO? Maak tijd vrij om de LEGO te sorteren op kleur of soorten steentjes. Dat maakt het opruimen makkelijker voor kinderen omdat het duidelijk is wat waar opgeruimd moet worden. Het is even een tijdsinvestering, vooral bij een grote LEGO collectie, maar daarna zo fijn. En nee, het is weliswaar geen spelen. Maar LEGO sorteren prikkelt mijn creativiteit enorm. En die creativiteit gebruik ik niet alleen voor LEGO, maar komt ook goed van pas bij mijn werk.

Maarten Simons, Senior Designer Manager bij LEGO Groep: ”We hopen dan ook dat we volwassenen het plezier van spelen opnieuw kunnen laten ontdekken.”

Toffe LEGO sets voor volwassenen

Een selectie van mijn favoriete sets van LEGO of sets die hoop op mijn verlanglijstje staan:

  • LEGO Art: toffe bouwsets voor aan de muur. De set ‘Bloemkunst‘ is een set met verschillende dots om tropische bloemen en planten mee te maken. Het leuke aan deze set is dat je kunt wisselen om de zoveel tijd en weer een nieuwe print kunt maken om op te hangen. Ook de set ‘Kunstproject‘ bestaat uit verschillende dots, alleen met deze set kun je ook meerdere vierkantjes maken met verschillende plaatjes. Deze set is ideaal om samen met kinderen te maken. Vanaf een jaar of 7 vinden ze de dots van LEGO vaak echt leuk.
  • LEGO Creator Expert: misschien wel de mooiste sets van LEGO zijn de modulaire gebouwen. Een serie die al jarenlang bestaat en elk seizoen nieuwe prachtige gebouwen brengt. Hiermee kun je een heel dorp of een hele stad verzamelen. Niet goedkoop, maar wel heel erg gaaf! Mijn favorieten momenteel zijn de boekenwinkel en het politiebureau. En ben je net zo fan van Halloween als ik? Dan is het spookhuis supergaaf!
  • LEGO City: niet speciaal voor volwassenen, maar wel heel tof om bijvoorbeeld samen met kinderen te bouwen: het stadscentrum. En in deze serie van LEGO City zitten nog veel meer toffe sets die doormiddel van de wegplaten aan elkaar gebouwd kunnen worden voor een hele stad.
  • LEGO Super Heroes: fan van Marvel? Dan zul je zeker blij worden van de set met Groot of het Sanctum Sanctorum. Vooral die laatste set kan heel gaaf neergezet worden in combinatie met de modulaire gebouwen.
  • LEGO Ideas: kunstliefhebbers zullen waarschijnlijk de set met de Sterrennacht van Vincent van Gogh heel gaaf vinden. Hoewel ik wel heb begrepen dat het best een flink bouwwerk is door alle verschillende bouwplaatjes. Het staat wel echt heel mooi in huis!

TIP: LEGO sets zijn altijd maar tijdelijk verkrijgbaar. En met name de sets voor volwassenen willen in prijs wel eens flink oplopen wanneer deze uit de handel zijn. Heb je dus een set op het oog? Wacht dan niet te lang met kopen. Zo wil ik heel graag de supermarkt van de modulaire gebouwen, die al een hele tijd uit de handel is, waardoor de verkoopprijs van een tweedehands al dan niet in nieuwstaat voor een paar duizend euro wordt verkocht.

lego volwassenen afol lego succulenten botanical (1)

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.