Reizen Uitgaan & reizen

Tips voor lange autoritten overleven bij een autovakantie met kinderen

tips voor autorijden met kinderen autovakantie

Op vakantie met de auto mét kinderen… Veel ouders zien dat niet zitten of zijn op zoek naar tips en trucs, want hoeveel kinderen zijn er gemaakt om lang stil te kunnen zitten in een krappe ruimte? Gelukkig heb ik veel tips voor een autovakantie met kinderen overleven, want dat maakt op vakantie gaan makkelijker en leuker! 

Vroeger met mijn ouders gingen wij eigenlijk altijd met de auto op vakantie en hoewel er natuurlijk ook wel eens ruzietjes waren, heb ik het nooit als vervelend ervaren. Niet voor niets ga ik met mijn kinderen eigenlijk ook altijd op autovakantie. Daarom deel ik mijn tips voor een top autovakantie met kinderen.

Voorbereiding voor autovakantie: auto inpakken

De autovakantie begint met de auto inpakken en goed indelen. Probeer de kinderen zoveel mogelijk ruimte te geven en eventueel alleen een tas met zachte inhoud zoals kleding, handdoeken of beddengoed bij hun voeten te zetten. Die inhoud kan niet kapot en zo kunnen kinderen hun voeten laten rusten. Maak slim gebruik van de ruimte die er is rondom de stoelen, zoals zijvakken in de deur of een vak achterin een stoel. Eventueel is een stoelorganizer ook een aanrader, er zijn veel verschillende soorten te koop zoals bijvoorbeeld stoelorganizers waar ook een tablet in kan.

Wij zijn al een aantal keer op autovakantie geweest met de kinderen en vaak konden wij alle spullen wel in de auto kwijt, maar dan zouden we erg weinig ruimte over hebben in de auto. Vaak kozen we er dan ook voor om toch een dakkoffer of daktas te gebruiken. De laatste vakanties hadden wij een daktas en het voordeel daarvan is dat deze wat kleiner te vouwen is op het vakantieadres en je niet met zo’n grote dakkoffer zit.

Planning: wanneer rijden bij een autovakantie met kinderen?

Wat is slim qua vertrektijd bij een autovakantie? Naast de tijd waarop je wellicht moet aankomen bij een bestemming, zijn er nog andere dingen om in overweging te nemen. Kunnen kinderen bijvoorbeeld goed slapen in de auto, dan is het vaak slim om de tijd van slapen te benutten en dus ’s nachts of vroeg in de ochtend te gaan rijden. Bij peuters is het middagdutje vaak fijn om goed te benutten met rijden. De tijd van rijden in de auto vliegt sneller voorbij als kinderen slapen, daarnaast is het vaak minder druk op de weg ’s nachts of vroeg in de ochtend.

Slim stoppen bij parkeerplaatsen met speeltuinen

Houd daarnaast rekening met vaker stoppen met kinderen bij autorijden, een blaas van een kind is nou eenmaal kleiner dan die van een volwassene. Daarnaast moeten kinderen regelmatig even kunnen bewegen. Ongeveer elke 2 a 3 uur stoppen is vaak wel gewenst bij autoritten met kinderen. Bij het plannen van de route bij een autovakantie is het slim om ook vast te kijken naar mogelijke stops tijdens het rijden naar de bestemming. Er zijn veel stops langs snelwegen te vinden met een speeltuintje, vaak zijn dat de plekken met een tankstation of een restaurant. Houd er rekening mee dat die plekken vaak ook wat drukker zijn. Bij reizen op zeer drukke dagen kun je ook kiezen voor de wat ‘saaiere’ parkeerplaatsen naast de snelwegen en met wat klein buitenspeelgoed spelen zoals met een opblaasbare bal overgooien, touwtje springen of met bellenblaas spelen (tip: blaas zelf de bellen en laat de kinderen ze lek prikken). Het buitenspeelgoed voor tijdens een stop is ook een ideaal cadeautje voor onderweg.

Let wel altijd goed op rondom parkeerplaatsen langs de snelweg met spelende kinderen!

Ik heb een aantal links gevonden met lijstjes met goede plekken om te stoppen langs de snelweg met kinderen:

Voorbereiding voor autovakantie met kinderen: wat moet je meenemen voor onderweg?

Er zijn verschillende dingen die belangrijk zijn om mee te nemen tijdens een autovakantie met kinderen, zoals eten en drinken en spullen voor vermaak. Probeer zoveel mogelijk spelen rondom de stoelen van de kinderen te plaatsen, dan kun jij vaak ook iets relaxter zitten. Denk aan flessen water of drinken in de zijvak van de deur en een boek of tijdschrift in het vak van de autostoel.

Daarnaast zijn grote hydrofiel doeken altijd ideaal en echt niet alleen voor baby’s. Je kunt de grote hydrofiel doeken gebruiken als dekentje (bij grotere kinderen heerlijk voor over de benen), om schaduw mee te maken en om dingen mee schoon te maken. En op de vakantiebestemming zijn grote hydrofiel doeken fijn om mee te drogen na zwemmen. Bekijk de hydrofiel doeken bij Hema of de hydrofiel doeken bij bol.com.

Zonbescherming in de auto met kinderen

Zonbescherming in de auto is ook heel belangrijk, want verbranden achter een raam kan echt! Daarnaast zit het voor kinderen vaak veel relaxter als zij niet lang in de auto in de volle zon zitten. Heb je dus geen zonneschermen in de auto, koop dan losse zonneschermen voor in de auto. Bekijk auto zonneschermen bij bol.com →

Sommige kinderen zien de zonneschermen als leuk speelgoed en zullen deze lostrekken van de ramen. Het kan helpen als de zonneschermen een leuke print hebben, bekijk bijvoorbeeld eens de zonneschermen van By Bineke. Je kunt ook kijken voor zonwering op maat voor in de auto.

vermaak onderweg autovakantie

wandorganizers voor onderweg gevuld met klein houten speelgoed zoals een houten telefoon en houten camera, kleurpotloden, kleine kleurboekjes, kleine magnetische tekenbordjes, een kaleidoscoop, vouwvliegtuigje voor tijdens een stop en knuffels

 

Vermaak tijdens een lange autorit met kinderen

Natuurlijk is er veel te zien tijdens het autorijden naar de vakantiebestemming, maar over het algemeen zul je toch voor wat vermaak moeten zorgen tijdens het autorijden. Er zijn een aantal spelletjes die het vaak goed doen tijdens een lange autorit. Welbekend is natuurlijk de ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ en de autobingo. Maar er is nog meer leuk vermaak voor onderweg:

 • Routekaarten: koop of maak een routekaart die de kinderen onderweg kunnen gebruiken. Laat de kinderen afstrepen of doorkruisen door welke landen jullie zijn gegaan of welke grote steden jullie hebben gezien. Daarnaast kunnen ze zo zelf zien hoe lang de route nog is tot de eindbestemming.
 • Raamstickers: ideaal herbruikbaar speelgoed voor onderweg zijn raamstickers. Deze zijn in elk thema wel verkrijgbaar, dus er is vast een set raamstickers die jouw kind leuk vindt. Wel een nadeel aan raamstickers: het werkt niet in combinatie met zonneschermen én bij meerdere kinderen op de achterbank is het niet erg leuk voor het kind op de middenstoel.
 • Magnetisch tekenbord: met een magnetisch tekenbord kan er gewoon getekend worden in de auto, weer weggehaald en nog keer. Peuters vinden het vaak leuk om het hele bord vol te krassen en dan met een beweging alles weer te wissen, wat oudere kinderen kunnen daadwerkelijk tekeningen maken en voor grote kinderen is het leuk om hier berichten op te schrijven, raadsels of misschien wel een rebus op te maken?
 • Koptelefoon: met meerdere kinderen in de auto of misschien zelfs meerdere muzieksmaken, is het ideaal om een koptelefoon te gebruiken. Dat biedt ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld leuke podcasts te luisteren of een luisterboek. Ook fijn: als bestuurder en/of bijrijder kun je zo ook naar jouw eigen favoriete muziek of radio luisteren, in plaats van kindermuziek.
 • Lekkers in een pillendoos: het allerleukste aan lang autorijden voor vakantie is natuurlijk snoepen. En dat is nog leuker met een pillendoos. Een pillendoos? Jawel! Stop in elk vakje iets lekkers zoals M&M’s of smarties, tumtummetjes of rozijntjes of druiven. Bij bol.com vond ik een pillendoos die lijkt op degene die wij hebben, de stickers zaten er bij mij los bij, maar anders kunnen ze er wellicht afgekrabd worden of met wat schoonmaakmiddel eraf gehaald. Eventueel kun je dan nog figuurtjes erop plakken om er een autobingo van te maken.
 • Fidget toys: de pop it, de simple dimple, de fidget spinners en de welbekende stressballen. Allemaal verschillende soorten speelgoed die perfect zijn voor onderweg omdat het geen grote dingen zijn en kinderen toch even bezig houden.
 • Tekentafel: eigenlijk handig voor bij elk speelgoed, maar een tekentafel in de auto is ook fijn met een kleurboek en wat potloodjes.

Tips voor filerijden met kinderen

 • autobingo: bedenk zelf ter plekke een autobingo of download een autobingo online, zie hieronder voor een lijstje met leuke tips voor autobingo’s. Laat de kinderen naar alle soorten voertuigen en gekleurde auto’s zoeken tijdens de file. En bedenk wellicht een leuke beloning voor als alle auto’s gevonden zijn.
 • verrassingen: tijdens de file is hét moment om de tas met ‘verrassingen’ tevoorschijn te halen. Een klein cadeautje openmaken is vaak al even vermaak en met een kleinigheidje erin zoals iets lekkers of een klein spelletje zijn de kinderen vaak ook weer even afgeleid van het langzaam rijden.

Leuke autobingo’s

Een superleuk spel voor peuters, kleuters en zelfs grotere kinderen: autobingo. Zoek alle items van de plaatjes en wie het eerst de kaart vol heeft, roept bingo! Je kunt de bingo voor oudere kinderen nog moeilijker maken door items in een specifieke kleur of merk te laten zoeken.

Vermaak voor kinderen onderweg met een iPad of tablet

De meest makkelijke manier van vermaak is een tablet of iPad met een film of serie. De tijd vliegt voorbij voor kinderen als zij gefocust kunnen kijken naar hun favoriete programma. Daarnaast neemt een iPad onderweg veel minder ruimte in dan een tas met vermaak en speelgoed. Denk er wel goed om dat er onderweg vaak geen internetverbinding is, dus films en series vooraf gedownload moeten worden. Er zijn ook speciale dvd-spelers voor in de auto verkrijgbaar. Maar ik ben het meeste fan van een iPad, omdat hierop ook vele spelletjes gezet kunnen worden voor verschillende leeftijdscategorieën.

Bekijk verschillende iPads bij bol.com →

eten en drinken onderweg autorijden

Eten & drinken voor onderweg tijdens lang autorijden met kinderen

Eten en drinken is duur onderweg, daarnaast is het niet altijd even gezond en het kan zijn dat de parkeerplaatsen met restaurants zo druk zijn dat je liever doorrijdt naar een rustige parkeerplaats zonder restaurant. In alle gevallen is het slim om zelf eten en drinken mee te nemen voor onderweg. Je kunt een koeltas of koelbox meenemen om eten en drinken koel te houden. Daarnaast zijn de snackdozen van Wibra bijvoorbeeld echt heel erg handig, deze kun je vooraf vullen en met de deksel erop makkelijk meenemen.

De avond voor vertrek vul ik de snackdozen met allemaal lekkere gezonde snacks en bewaar deze in de koelkast. In de ochtend neem ik ze zo vanuit de koelkast mee. Ik had voor elk kind een eigen bak gemaakt met hun favoriete snacks en gevraagd of zij uit wilden delen. Uiteindelijk hebben ze in de auto er niets van gegeten, maar konden we tijdens een stop tijdens het rijden er gezellig mee picknicken met ons opvouwbare picknickkleed.

In de auto zorg ik dat elk kind zelf bij een fles drinken kan, wij gebruiken daarvoor rietjesbekers van de Hema. Zo is de kans op knoeien minimaal en de flessen kunnen onderweg opnieuw bijgevuld en kunnen ook tijdens de vakantie goed gebruikt worden en het is duurzamer dan pakjes drinken. Veel drinken onderweg betekent echter vaak ook vaker plassen. Probeer dus bij elke stop gelijk de kinderen even te laten drinken en ze voor vertrek weer te laten plassen. Dan kun je vaak zo lang mogelijk weer doorrijden.

Ook lekker eten voor onderweg:

Handige items voor lange autoritten voor binnen handbereik

Toetenvegers, snoetenpoetsers of een verpakking ‘billendoekjes’ bij de hand is ook altijd slim, zodat er makkelijk iets schoongemaakt kan worden. Daarnaast is een grote fles water altijd handig voor onderweg om drinkflessen bij te vullen of om het water te gebruiken voor handjes wassen onderweg bij een parkeerplaats.

Meenemen op autovakantie met kinderen bij wagenziekte

Ook heel belangrijk om mee te nemen tijdens een autoreis met kinderen, maar ik duim dat je het niet nodig hebt: een tas met alle benodigdheden voor wagenziekte (ook wel reisziekte). Er is weinig vervelender dan te moeten zoeken naar een spuugbak of spuugzak en doekjes om alles schoon te maken als een kind roept dat die misselijk is. Inhoud van een tas bij wagenziekte:

 • een spuugbak en spuugzakken
 • vochtige doekjes om alles schoon te maken
 • eventueel een handdoek voor het drogen
 • een flesje water
 • schone set kleding

Lees de tips bij thuisarts.nl bij reisziekte →

Sowieso altijd handig: een plastic zakje of afvalzakje, zowel voorin als achterin voor afval!

Simpele tips voor lange autoritten met kinderen

 • Wissel soms van plek! Een kind dat last heeft van reisziekte kan soms beter voorin zitten en recht naar de weg kijken.
 • Geef onderweg kleine cadeautjes als de verveling toeslaat. Denk aan kleine fidget toys of misschien iets lekkers wat geschikt is om onderweg te eten.

Deze blog bevat affiliatelinks, zodat ik een klein zakcentje verdien en meer tijd kan steken in leuke nieuwe blogs voor mamalifestyle.nl. Als jij iets besteld via de affiliatelinks betaal je niets extra’s, maar krijg ik juist een kleine commissie van de winst van de affiliatepartij. Super bedankt als jij mij zo helpt! 

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.