Sinterklaas

Hoe werkt schoenzetten voor Sinterklaas + heel veel leuke tips

Het is een traditie die al jarenlang bestaat, maar hoe werkt het nou eigenlijk met schoenzetten? Hoe vaak, wat moet er in de schoen en wat moet je niet vergeten uit de schoen te halen?

Wanneer schoenzetten?

Het schoenzetten begint op de dag dat de Sinterklaas intocht is. Traditiegetrouw zegt Sinterklaas aan het einde van de uitzending van de intocht op televisie dat elk kind zijn schoen mag zetten. Vanaf dat moment mogen kinderen hun schoen zetten tot aan 5 december, wanneer traditiegetrouw de Sinterklaasperiode wordt afgesloten met Pakjesavond waarna Sinterklaas weer naar Spanje vertrekt.

Hoe vaak mogen kinderen hun schoenzetten?

Alleen Sinterklaas weet hoe vaak kinderen hun schoen mogen zetten. Maar vaak komt het neer op 1 á 2 keer per week. Er hoeft ook niet altijd een cadeautje in de schoen, iets lekkers kan natuurlijk ook. Voor kinderen werkt het vaak goed dat zij weten op welke dagen zijn hun schoen mogen zetten. Daar kun je de gratis printable aftelkalender voor gebruiken. Als de kinderen de aftelkalender in hun schoen doen, kan Sinterklaas met kruisjes of stickers aangeven op welke dagen zij hun schoen mogen zetten.

Hoe werkt schoenzetten?

Bij het schoenzetten wordt er een plek in huis aangeduid waar elk kind één schoen neer mag zetten. Vaak is dat in de buurt van een voordeur of achterdeur, bij een kachel of schoorsteen. Maar elders in huis kan natuurlijk ook.

In de schoen of naast de schoen kan iets lekkers neergezet worden voor het paard van Sinterklaas, Ozosnel, of voor de hardwerkende pieten en de Sint. Denk aan een wortel, een bakje water, een kopje koffie of een lekkere koek.

Daarnaast is de schoen de ultieme manier om met de Sint te communiceren. Er kan bijvoorbeeld een verlanglijstje in de schoen gedaan worden of een brief of een mooie kleurplaat. En wat dacht je van een vriendenboekje waar de Sint of een van de pieten in mag schrijven. Soms schrijft Sinterklaas ook een brief terug, die vind je dan ’s ochtends in je schoen.

Na het neerzetten van de schoen wordt er een Sinterklaasliedje gezongen. Er zijn een heleboel leuke liedjes, daarvoor kun je ook kijken in het kinderboek ‘Sinterklaasliedjes‘.

Als de schoen staat en een liedje is gezongen is het bedtijd voor de kinderen. In de nacht kan Sinterklaas of een van zijn pieten het schoentje dan vullen.

Wat moet Sinterklaas en zijn pieten niet vergeten bij schoenzetten?

Vervolgens moet Sinterklaas niet vergeten de briefjes of de kleurplaat of het verlanglijstje mee te nemen naar zijn grote pietenhuis. Daar worden alle berichten van kinderen goed opgeborgen.

Daarnaast zal het paard van Sinterklaas vast een hap nemen van de wortel of een slok van het water. Helaas is Ozosnel niet zo handig en knoeit hij nog wel eens. En ook de pieten maken wel eens rommel, soms zelfs door de hele woonkamer. En sommige pieten laten wel eens een vieze voetstap achter in huis.

O, kom er eens kijken wat ik in mijn schoentje vind

De volgende ochtend kunnen de kinderen gaan kijken in hun schoen. Daar vinden ze dan een klein cadeautje, ook wel schoencadeau genoemd, of iets lekkers.

Schoencadeau ideeën

Een paar leuke en simpele ideeën voor een schoencadeau:

Of bekijk een van de vele gift guides →

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.