Risotto is voor mij het ultieme bord comfortfood: warm en heerlijk zacht en romig door de parmezaanse kaas. Risotto is ook heel geschikt voor de herfst en wat past daar nog beter bij dan een pompoen risotto met appel? Kijk je mee voor het recept?
Comfortfood voor een datenight
Koken is mijn taal van de liefde, blijkt. Want voor een datenight thuis met mijn vriend sta ik graag in de keuken. En helemaal voor een bord comfortfood, zoals deze risotto. Daarnaast besloot ik eens te experimenteren met de pompoen risotto die we al vaker maakten door er appel aan toe te voegen. Zelf geplukt tijdens een lokale appelplukdag.
Maar natuurlijk is dit ook heel geschikt voor met kinderen. Risotto wordt meestal met witte wijn gemaakt, maar deze risotto wordt gemaakt met appelsap. Zo heeft het toch het lichtzure smaakje wat ook in wijn zit. Eventueel kun je het ook met citroensap maken.
Benodigdheden voor pompoen risotto met appel
Hoeveelheden gebaseerd op 2 volwassenen en 2 kinderen óf twee hele grote borden voor volwassenen 😉
- pompoen blokjes – bijvoorbeeld flespompoen of pompoen uit de diepvries
- 1 Elstar appel
- 1 rode ui
- 350 gram risotto rijst
- 100 ml appelsap – of citroensap of witte wijn
- 1 liter groentebouillon
- 15 gram roomboter
- Parmigiano Reggiano vlokken
- zout en peper
- krulpeterselie
Recept pompoen risotto met appel
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de appel en pompoen in blokjes. Gebruik een bakplaat met bakpapier of een ovenschaal voor de pompoen blokjes en appel. Giet hier een beetje olijfolie over en wat zout en peper. Zet in de oven op 180 graden voor ongeveer 20 minuten.
Snipper de rode ui en bak in de pan met olijfolie totdat het glazig is. Voeg nu de risottorijst toe en de appelsap. Laat de appelsap inkoken en voeg nu scheut voor scheut de groentebouillon toe en roer telkens goed door. Herhaal net zo lang totdat de bouillon er helemaal doorheen zit en er bijna geen vocht meer te zien is. De risotto moet zacht van buiten zijn en een lichte bite van binnen hebben. Zet het vuur uit en roer de roomboter er doorheen. Knip de krulpeterselie met een kruidenschaar.
Serveer op het bord een schep risotto met de Parmigiano Reggiano kaas, een schep van de pompoen en appel en wat geknipte krulpeterselie en zout en peper.
0 reacties