Eten&drinken Recepten

New York cheesecake recept + tips voor variaties met basisrecept cheesecake

Misschien wel mijn lievelingstaart: de New York cheesecake! Tijd om een basisrecept voor de New York Cheesecake te delen hier. Een basisrecept voor cheesecake dat ik altijd gebruik om mee te variëren qua smaken, maar die ook gewoon al heel erg lekker is. 

basisrecept new york cheesecake

Wat is New York Cheesecake?

De New York Cheesecake is een cheesecake met als basis Mon Chou die gebakken wordt in de oven. Ik ken de New York Cheesecake eigenlijk vooral van mijn bezoekjes aan de Starbucks op Schiphol, toen deze net nieuw in Nederland was. Ik was gelijk dol op de zachte en romige cheesecake. Doordat de New York Cheesecake gebakken wordt, is deze niet meer luchtig, maar soms is zo’n machtige taart ook wel eens heel lekker.

Sinds ik de taart daar bij Starbucks heb geproefd, verscheen deze op steeds meer plekken op de menukaart naar mijn idee. En daardoor ben ik ook gaan zoeken naar een goed recept. In de jaren daarna heb ik veel verschillende recepten geprobeerd totdat ik op een recept heb samengesteld die wat mij betreft het meest lijkt op de cheesecake zoals ik hem ken van de Starbucks van vroeger. Inmiddels maak ik de New York Cheesecake al jaren op deze manier en hij is nog nooit mislukt.

Basisrecept voor de beste New York Cheesecake

Ingrediënten voor de cheesecake met een springvorm van 24 centimeter

  • 250 gram volkoren biscuits koekjes
  • 120 gram roomboter
  • 600 gram Mon Chou
  • 125 gram creme fraiche
  • 3 eieren
  • 2 eetlepels bloem
  • 50 gram suiker

Basisrecept voor de cheesecake

Gebruik een keukenmachine om de koekjes te verkruimelen. Smelt de roomboter in een steelpannetje of andere kleine pan en voeg de koekkruimels toe. Roer het geheel goed door totdat alle kruimels met de boter gemend zijn. Leg een vel bakpapier in een springvorm van 24 centimeter. Verdeel de kruimels goed over de bodem van de springvorm en druk het geheel goed aan met de bolle kant van een lepel net zo lang totdat de bodem er strak in zit. De bodem kan nu voor minimaal 10 minuten in de koelkast.

Zet de oven aan op heteluchtstand op 120 graden. Gebruik een mengkom om de mon chou met de eieren, bloem, suiker en creme fraiche te mixen tot een egaal mengsel. Haal de springvorm met de bodem uit koelkast en verdeel het mon chou mengsel op de bodem. Tik eventueel een paar tegen de bodem om alle ‘kreukels’ eruit te krijgen.

De cheesecake kan nu anderhalf uur in de oven op 120 graden. Laat de taart na het bakken volledig afkoelen op het aanrecht, eventueel afgedekt met een vel bakpapier. De taart kan daarna in de koelkast voor minimaal een paar uur, maar liever bijvoorbeeld een hele nacht. Hoe langer in de koelkast, hoe lekkerder de smaak van de taart.

Serveer de cheesecake vanuit de koelkast. Na aansnijden is de taart vaak nog vier tot vijf dagen goed, mits bewaard in de koelkast.

Toppings voor de New York Cheesecake

De makkelijkste manier om deze cheesecake te versieren is met verschillende toppings. De New York Cheesecake smaakt heel lekker met rood fruit, zoals bijvoorbeeld aardbeien of frambozen met een beetje aardbeiensaus, als frisse tegenhanger tegen de machtige taart. Maar ook heel erg lekker is om de cheesecake te eten met karamelsaus, een beetje zeezout en bijvoorbeeld de mini meringues salted caramel van AH.

Variaties met New York Cheesecake

Er zijn veel mogelijkheden om te variëren met deze cheesecake. De verschillende opties voor de koekjes in de bodem zijn natuurlijk eindeloos, denk bijvoorbeeld aan chocoladekoekjes zoals oreo of bijvoorbeeld speculaas en je kunt ook chocolade mengen door de bodem, gebruik dan wat minder boter en smelt de chocolade mee in het pannetje bij het maken van de bodem. In plaats van de suiker bij de Mon Chou in de mengkom, kan deze ook gezoet worden met bijvoorbeeld chocolade of karamel.

Er staan op mamalifestyle.nl al meer recepten online met variaties met de New York Cheesecake:

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.