Dagjes uit Uitgaan & reizen

Zelf appels plukken tijdens de Appelplukdag

Wanneer de bladeren langzaam van de bomen gaan vallen, weet je dat de herst in aantocht is. En als het bijna herfst is, is het tijd voor appels plukken! Door heel Nederland worden er wel appelplukdagen georganiseerd. Ik deel onze tips voor appels plukken tijdens een appelplukdag.

Appels plukken met kinderen

Voor kinderen is het erg leuk om te leren hoe een appel eigenlijk groeit. En zelf appels en peren plukken maakt fruit eten ook nog eens veel leuker. Daarnaast leren kinderen veel over een appelboomgaard, hoe appels groeien, wanneer appels rijp genoeg zijn om te plukken en hoe een appel eigenlijk geplukt wordt. Wij hebben zo bijvoorbeeld ook eens geleerd dat er tussen de appelbomen vaak andere bomen of struiken worden geplant die juist insecten aantrekken of insecten weg houden.

Wij geven de kinderen vaak een eigen plastic zak voor het plukken en de opdracht om voor school twee appels en twee peren te plukken en ze mogen altijd nog een extra appel of peer plukken als ze er iets mee willen maken thuis in de keuken. Daarnaast plukken wij zelf ook appels voor appeltaart of appelcompote en andere lekkere recepten met appel. Deze appels bewaren we koel en droog in onze schuur, waardoor ze vaak wekenlang tot maandenlang goed blijven.

appels plukken

Hoe moet je appels plukken?

Appels kunnen over het algemeen geplukt worden als ze rood verkleuren, vooral bij Elstar appels zijn ze goed rijp als ze wat rood zijn. Als je een goede appel hebt gevonden om te plukken, til je heel simpel de appel wat omhoog, als het takje dan al los komt, is de appel klaar en gelijk geplukt. Blijft een appel toch nog hangen aan het takje, dan is het beter om een andere appel te kiezen om te plukken.

Appels plukken in de Noordoostpolder

Wij plukken appels en peren bij Verhage Fruit in Luttelgeest. Zij hebben een grote boomgaard met appels, peren en kersen. Naast de boomgaard is er ook een boerderijwinkel en een omheind speelterrein met speelgoed tractors. Heel leuk ook voor peuters en kleuters.

Verhage Fruit organiseert vaak twee appelplukdagen in september, voor dit jaar is dat 16 september en 23 september. De Appelplukdagen zijn van 10 tot 16 uur. Vaak is er mogelijkheid om koffie of thee met appelgebak te kopen, er zijn ijsjes en vaak nog meer lekkers. Er gaat elk kwartier een treintje van een tractor met grote appelkisten waar je in kan zitten naar de boomgaard en met het treintje wordt je weer terug gebracht naar voren waar de boerderijwinkel en het speelterrein is.

De appelplukdag is gratis toegankelijk, bij het plukken betaal je per kilo voor de twee soorten appels en twee soorten peren. De data van de appelplukdagen van Verhage kun je terug vinden op Facebook.

Thuis koken met appels

Eenmaal thuis met zakken vol appels komt al snel de zin om in de keuken ermee aan de slag te gaan. Wij bakken van de oogst appels altijd een appeltaart of appelflappen en maken vaak appelcompote met appels die er wat slechter uit zien of thuis wat sneller rijpen. Nog meer inspiratie nodig voor koken met appels? Bekijk deze appel recepten:

Tip tegen gebutste appels: laat de kinderen de appels in een emmer verzamelen.

Dit artikel bevat een affiliatelink: als jij via deze link een aankoop doet, kan ik een kleine commissie ontvangen. Super bedankt als jij op deze manier wilt helpen om mamalifestyle.nl te laten bestaan.

Dit vind je misschien ook leuk

0 reacties

Laat een reactie achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.